Gazze, Avrupalıların Gündeminden Düşmüyor! Binlerce Kişi Sokaklarda

Avrupa’nın farklı ülkelerinde Filistin’e destek gösterisi yapan binlerce kişi, İsrail’e soykırım davası açan Güney Afrika’ya teşekkür ederken Gazze’deki savaşın bir an önce durması çağrısı yaptı.

Gazze Şeridi’ne yönelik  hava, kara ve denizden saldırılar 101 gündür devam ediyor. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanırken, Avrupa’da binlerce kişi soğuk havaya rağmen ‘soykırım’ın durdurulması çağrısında bulundu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de “Savaşı ve saldırganlığı durdurun” sloganıyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Alexander Meydanı’nda Filistin ile dayanışma göstermek ve Gazze’deki savaşın durması için bir araya gelen binlerce kişi, Almanya Dışişleri Bakanlığı önünden Potsdamer Platz Meydanı’na kadar yürüdü.

“Teşekkürler Güney Afrika”

“Savaşı ve saldırganlığı durdurun” sloganıyla düzenlenen gösteride “Gazze’deki çocukları kurtarın”, “Teşekkürler Güney Afrika”, “Ateşkes şimdi” ve Filistinlilerin hakkı da insan hakkıdır” yazılı dövizler ile Filistin ve Güney Afrika bayrakları taşındı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de “Savaşı ve saldırganlığı durdurun” sloganıyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi.

Fransa’nın başkenti Paris’te Filistin destekçileri, soğuk havaya rağmen Gazze’de ateşkes sağlanması talebiyle gösteri düzenledi. Paris’te Filistin’i destekleyenler, Cumhuriyet Meydanı’ndan Clichy Meydanı’na kadar yürüdü.

“Çocuklar uyurken sessiz kalın, ölürken değil”

Soğuk havaya rağmen saatlerce yürüyen Filistin destekçileri, “Hepimiz Filistinliyiz”, “İsrail katil” ve “Yaşasın Filistin halkının mücadelesi” sloganları attı. Göstericiler, “Çocuklar uyurken sessiz kalın, ölürken değil”, “Soykırımı durdurun”, “Teşekkür ederiz Güney Afrika” yazılı pankartların yanı sıra Filistin ve Güney Afrika bayrakları taşıdı.

Fransa’nın başkenti Paris’te yüzlerce kişi, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek ve Filistin’e destek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da 14 Ekim’den bu yana Filistin’le dayanışma ve Gazze’de ateşkes için her cumartesi sokaklara çıkan on binlerce kişi, 2024’ün ilk ulusal eyleminde yeniden bir araya geldi.

İngiltere Merkez Bankası ve finans kuruluşlarının bulunduğu kentin tarihi merkezi City’deki Bank bölgesinde toplanan göstericiler, Gazze’de kalıcı ateşkes talebini dile getirmek için parlamento meydanına yürüdü.

“Filistinliler için adalet”

Birçok sivil toplum kuruluşunun (STK) çağrısıyla yaklaşık 5 kilometrelik güzergahta Filistin’le dayanışma ve ateşkes çağrısı için bir araya gelen protestocular, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması, Filistinlilere uygulanan ayrımcı politikaların son bulması ve Filistinliler için adalet isteğini yineledi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Filistin’e destek için bir araya gelen binlerce kişi, Parlamento meydanına yürüyerek ateşkes çağrısında bulundu.

İtalya’nın başkenti Roma’da İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılar nedeniyle “Filistinlilere yönelik soykırım dursun” çağrısıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi. Başkentin merkezindeki Fori Imperiali Caddesi’nde toplanan 5 binden fazla gösterici, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto ederken, Filistin’e destek ve dayanışmasını dile getirdi.

“Soykırımı durdurun”

Göstericilerin, “Soykırımı durdurun” yazılı dövizler ile Filistin bayraklarının yanı sıra Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e soykırım suçlamasıyla dava açan Güney Afrika Cumhuriyeti bayrakları taşıdığı görüldü.

İtalya’nın başkenti Roma’da İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılar nedeniyle “Filistinlilere yönelik soykırım dursun” çağrısıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İsrail’in, 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırıları bir kez daha protesto edilerek, acil ateşkes çağrısında bulunuldu. Başkentin önemli meydanlarından İnsan Hakları Meydanı’nda toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra “Gazze’ye özgürlük”, “Soykırıma hayır”, “Acil ateşkes” yazılı pankartlar taşıdı.

“İsrail ilk defa sanık sandalyesine oturtuldu”

Gösteride konuşan Filistin’in Viyana Büyükelçisi Salah Abdel Şafi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davanın önemine dikkati çekerek, İsrail’in ilk defa sanık sandalyesine oturtulduğunu söyledi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İsrail’in, 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırıları bir kez daha protesto edilerek, acil ateşkes çağrısında bulunuldu.

İsveç’in başkenti Stockholm’de yüzlerce kişi, İsrail’i protesto etmek ve Filistin’e destek vermek için bir araya geldi. Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Odenplan bölgesinde toplanan göstericiler, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara son vermesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

“Gazze’de çocuklar öldürülüyor”

Göstericiler, “Gazze’de çocuklar öldürülüyor”, “Soykırımı durdurun”, “Sonsuza kadar Filistin” yazılı pankartlarla, Gazze’de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıdı. (aa,c)

İsveç’in başkenti Stockholm’de yüzlerce kişi, İsrail’i protesto etmek ve Filistin’e destek vermek için bir araya geldi.