Almanya’da Emeklilik Yaşı 70 Olacak mı?

Almanya’da Emeklilik Yaşı 70 Olacak mı?

Almanya’da emeklilik yaşı 70 olsun isteklerine Çalışma Bakanı Heil “Benim dönemimde olmayacak.” cevabını verdi.

Bütçe tartışmaları ile özellikle sosyal ödemelerde kısıtlamaya gidilmesi tartışılan Almanya’da emeklilik yaşının 70’e çıkarılması tartışması devam ediyor.

Almanya’da Emeklilik Yaşı 70 Olmayacak

Federal Çalışma Bakanı sosyal demokrat (SPD)Hubertus Heil ise medyaya yaptığı açıklamada bu isteğe karşı çıktı. “Benim dönemimde 70 yaşında emeklilik olmayacak” dilen Hubertus Heil emeklilik maaşlarının bugünkü seviyede tutulabilmesi için de bir asa tasarısı hazırladıklarını bildirdi.

Kuşak sermayesi Emeklilik maaşlarını garanti edecek

Hazırlanan tasarıda emeklilik ödemelerinin ortalama maaşın yüzde 48’i seviyelerinde tutulabilmesi için kamu kaynaklarından bir fon oluşturulması planlanıyor. Generationenkapital ismi verilen “kuşak sermayesi” ile ileriki dönemlerde ödenecek olan emekli maaşlarının garanti altına alınması öngörülüyor.

63 Yaş Emekliliği Fiilen Mümkün Değil

63 yaş emekliliğinin muhalefet tarafından hâlâ tartışıldığını, ancak fiilen 63 yaşında emekli olmanın mümkün olmadığını da açıklayan Çalışma Bakanı Hubertus Heil, “45 yıl çalışmış olan herkesin herhangi bir kesinti olmaksızın daha erken emekli olma hakkı vardır.” diyerek de uzun süre çalışanlara verilen hakkın devam edeceğini bildirdi.

Uzun süre çalışmak için Çalışma şartları Düzeltilmeli

Çalışanları daha fazla süre çalışmaya teşvik etmek için işverenler ve sendikalarla görüşmeler yapılacağını ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi ile çalıma sürelerinin de isteğe bağlı olarak uzayacağını da söyleyen Bakan Heil, bu konuda da teşvikler planlandığını açıkladı.