Gündem

Almanya’da Yüz Binlerce Kişi AfD’ye Karşı Sokağa Çıktı

Almanya’nın farklı kentlerinde hafta sonunda bir araya gelen yüz binlerce kişi ırkçılığa ve aşırı sağa karşı gösteri düzenledi.
22 Ocak 2024
Almanya’da AfD'ye karşı düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişi katıldı. @aa

Almanya’da AfD’ye karşı düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişi katıldı. Başkent Berlin’de Federal Meclis önünde toplanan binlerce kişi, milyonlarca yabancının ülkeden sürülmesine ilişkin planları ve İslam karşıtı, aşırı sağcı popülist AfD Partisini protesto etti.

Göstericiler “Her yerde insan düşmanlığına karşı”, “Tüm Berlin AfD’den nefret ediyor” ve “Hep birlikte faşizme karşı” sloganları atarak, “Sessiz kalan onaylar”, “Nazilere karşı”, “Bir daha asla, şimdi”, “Aşırı sağı seçmek Alternatif değildir” ve “Naziler dışarı” yazılı dövizler taşıdı.

“AfD kapatılsın”

Gösteri sırasında yapılan konuşmalarda, “anayasa düşmanlarının” demokrasiyi yok etmelerine kayıtsız kalınmaması çağrıları yapıldı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan hükümete de tepki gösterilen konuşmalarda, hükümet üyelerinin aralarındaki kavgalara son vererek AfD ve aşrı sağla mücadele etmeleri istendi. Göstericilerden bazılarının AfD’nin kapatılmasının istendiği dövizler taşıdığı görüldü.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Federal Meclis önünde toplanan on binlerce kişi; ırkçılığı, yabancıların ülkeden sürülme planını, İslam karşıtlığını, aşırı sağcı popülist AfD Partisi’nin söylemlerini protesto etti.

“Hükümete gelemeyecekler”

Protestoya katılan Stefan Walter, yaptığı açıklamada, aşırı sağa ve özellikle AfD’ye karşı toplum olarak bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüğü için meydana indiğini belirtti. İnsanların AfD’nin nasıl bir aşırı sağcı parti olduğunu anlamaya başladığını ifade eden Walter, “Saksonya, Brandenburg ve Thüringen’de eyalet seçimleri olacak. Almanya’da hükümete gelemeyeceğini görmeleri gerekir. Buradan tepki vermemiz lazım.” ifadesini kullandı.

“En büyük tedirginlik AfD”

Walter, ülkede tedirginliğin de hakim olduğunu dile getirerek, “Krizlerden dolayı şu an tedirginlik var. Enflasyon, iş ve sığınmacı konularından dolayı… Birçok konuda insanların aydınlatılması lazım. En büyük tedirginlik AfD. Bunlar nasıl insanlar ve arka planda nasıl aşırı sağcı yapılar oluştu. Bu çoğunluğu tedirgin ediyor ve beni öfkelendiriyor.” şeklinde konuştu.

Brigitte Kasuba adlı gösterici de, demokrasinin ortadan kaldırılmasından endişe duyduğunu belirterek, “Hiç şimdiki gibi korkularım olmamıştı. Renkli bir toplum haline geldik. Demokrasinin birçok kazanımına sahibiz ve şimdi̇ bunların kesinlikle tehlikede olduğunu görüyorum. İnsani değerler kayıyor. Bu bana korku veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’nın Wuppertal kentinde bir araya gelen binlerce gösterici aşırı sağcı, popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisine karşı gösteri düzenledi.

100 binler sokaklara çıktı

Berlin polisi, eyleme 60 binin üzerinde kişinin katıldığını bildirdi. Öte yandan ülkenin diğer şehirlerinde de aşırı sağ karşıtı gösteriler düzenlendi. Münih’teki gösteriye 80 bin kişinin katıldığı ifade edilirken, polisin yoğunluktan dolayı katılımcıların güvenliğinin sağlanamayacağını belirtmesi gerekçesiyle eylem tamamlanmadı.

AfD ve aşırı sağa karşı gösterilere Köln’de 70 bin, Bremen’de 45 bin ve Saarbrücken’de 12 bin kişinin katıldığı kaydedildi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş