Habeck: Yüksek Hastalık Oranları Ekonomiyi Düşürüyor

Habeck: Yüksek Hastalık Oranları Ekonomiyi Düşürüyor

Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, yüksek hastalık oranlarının Alman ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.

Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, sunduğu Yıllık Ekonomi Raporu’nda Alman ekonomisindeki zayıf büyümenin altında yatan nedenleri yüksek enerji fiyatları, enflasyon, yüksek faiz oranları, küresel ticaretin azalması, Ukrayna’daki savaş ve yüksek hasta sayısı olarak sıraladı.

Habeck, özellikle yüksek hasta sayısının ekonomiyi ciddi bir şekilde etkilediğini ve büyüme tahminlerini düşürdüğünü söyledi. 2021’den bu yana  ortalama hastalık süresinin 10 günden 20 güne yükseldiğini ve bunun ekonomiye 26 ila 42 milyar Euro zarar verdiğini belirtti.

[post-refarans id=”56145″ taraf=”sol”]

Tartışmalı Açıklama

Habeck’in yüksek hasta sayısını ekonomiyi zayıflatan bir faktör olarak göstermesi tartışmalara yol açtı. Bazı ekonomistler, diğer ülkelerde de benzer bir hastalık artışı yaşanmasına rağmen Almanya’nın neden daha düşük bir büyüme oranına sahip olduğunu sordu. Ayrıca, Almanya’nın geçmişte de diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha yüksek bir hastalık oranına sahip olduğunu ve bunun ekonomiyi olumsuz etkilemediğini savunanlar da var.

Muhalefetin Tepkisi

Muhalefet partileri, Habeck’in açıklamasına tepki gösterdi. CSU’dan Alexander Dobrindt, Habeck’in Yıllık Ekonomi Raporu’nu “Koalisyonunun iflas ilanı” olarak nitelendirdi ve Habeck’i “gerçeklik algısı kaybıyla” suçladı.