Almanya: Önceliğimiz Gazze’ye Daha Fazla Yardımın Girmesi

Almanya: Önceliğimiz Gazze’ye Daha Fazla Yardımın Girmesi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, Alman hükümeti için “büyük siyasi önceliğin” Gazze’ye daha fazla insani yardımın girmesi olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, siyasi önceliklerinin Gazze’ye daha fazla insani yardımın girmesi sağlamak olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise İsrail’in Refah kentine yönelik kara operasyonuna bir kez daha karşı çıktı.

[post-refarans id=”56774″ taraf=”sol”]

Wagner, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini’nin İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyine yardımların girişine izin vermediğine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine bu açıklamaları not ettiklerini belirtti.

“Önceliğimiz daha fazla yardımın girmesi”

Bu açıklamaları değerlendirmek için de kendi ellerinde bilgi olmadığını ifade eden Wagner, “Bizim büyük siyasi önceliğimiz Gazze’ye daha fazla insani yardımın girmesidir ve Gazze Şeridi’ndeki insanlara bunun sağlanmasıdır.” dedi.

Wagner, “zaten çok az olan insani yardımların daha da azalacağı izlenimi yaratan her haberin kötü haber olduğunu” kaydederek, Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım girmesi için yoğun şekilde çaba sarf ettiklerini savundu.

“Refah’a yönelik geniş çaplı bir saldırı olmamalı”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik kara operasyonuna bir kez daha karşı çıktı. Baerbock, Kahire’den İsrail’e hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Refah’a yönelik geniş çaplı bir saldırı olmamalı. İnsanların buhar olup uçacağı yok.” dedi.

“İsrail gıdaya erişimi garanti altına almalı”

Gazze Şeridi’ndeki insani durumun felaket boyutunda olduğunu göz önünde bulundurarak, hava ve deniz yoluyla yapılan yardımların sadece küçük bir katkı sağlayabildiğini vurgulayan Baerbock, İsrail hükümetinin gıda ve suya erişimin yanı sıra güvenli kaçış yollarını da garanti altına almakla yükümlü olduğuna dikkati çekti.

Baerbock, şu anki ihtiyacın daha çok sınır kapısı ve kara yolunun açılması olduğunu belirtti. İsrail’i askeri ile sivil hedefler arasında yeterince güçlü bir ayrım yapmamakla suçlayan Baerbock, “Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken hiçbir esir serbest bırakılmayacaktır.” ifadelerini kullandı. (aa,c)