“Solingen’deki Yangında Irkçı Arka Plan Gözardı Edilmemeli”

“Solingen’deki Yangında Irkçı Arka Plan Gözardı Edilmemeli”

Almanya’nın Solingen şehrinde çıkan yangında 4 kişilik Bulgar Türkü aile hayatını kaybetti. Olayın kundaklama olduğu ortaya çıkarken, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Konseyi Başkanı Tayfun Keltek, olayın arkasında “ırkçı bir arka plan” olduğundan şüphelenilmesi gerektiğini söyledi.

Solingen’de 25 Mart Pazartesi günü bir apartmanda çıkan yangında Bulgaristan vatandaşı olan 4 kişilik Türk aile hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Yangın yerinde incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti, evin giriş merdivenlerinde başlayan yangının kundaklama sonucu oluştuğu bilgisini verdi. Bilirkişi heyeti merdiven başında “yangın hızlandırıcı kalıntıları” buldu.

Yabancı düşmanı saikle yapıldığına dair kanıt yok

Savcılık cinayet ya da cinayete teşebbüsü soruşturması başlatırken, kundaklamanın yabancı düşmanlığı saikiyle yapıldığına dair bir kanıt ise bulunmadığını bildirdi. Savcılık, kundaklanan apartmanda göçmen kökenli insanlar da yaşadığını duyurdu.

Tayfun Keltek: “ırkçı bir arka plan” gözardı edilmemeli

Savcılığın açıklamasına karşılık, Kuzey Ren Vestfalya Uyum Konseyi ise yabancı düşmanı bir arka plandan korkuyor.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Konseyi Başkanı Tayfun Keltek, “olayın arkasında ‘ırkçı bir arka plan’ olduğundan şüphelenilmeli” İfadelerini kullandı. Alman medyasına konuşan Keltek, “Bu suç, barış içinde bir arada yaşamamız için bir başka gerilemedir” dedi.

Solingen’de 1993’de yaşanan ve 5 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği ırkçı kundaklamayı hatırlatan Keltek, 1993’teki vahşetten bu yana ırkçılık ve aşırı sağcılıkla ilgili toplumsal ruh halinin önemli ölçüde iyileşmediğine dikkat çekti.(fk)