Asgari Ücretin 15 Euro’ya Çıkması Ne Değiştirecek?

Asgari Ücretin 15 Euro’ya Çıkması Ne Değiştirecek?

Almanya’da asgari ücretin saat başı en az 15 Euro olması tartışmaları artarken, asgari ücret artışının tarım, gıda, berberlik ve bina temizliği sektörünü etkileyeceği bildirildi.

Alanya’da sendikalarla, Sol Parti ve Yeşiller partisi ile sosyal demokratların (SPD) sol kanadı asgari ücretin saat başına 15 Euro’ya yükseltilmesini isterken, asgari ücretin artmasının enflasyona yol açacağı da ileri sürüldü.

Ver.di sendikası Başkanı Frank Werneke medyaya yaptığı açıklamada Avrupa’da asgari ücretin bir ülkedeki ortalama ücretlerin yüzde 60’ına tekabül etmesi etmesi gerektiğini bildirdi. Frank Werneke, Almanya’da ortalama ücretlerin yüzde 60’ının şu anda 14 Euro olduğunu açıklarken, 2026 yılında 15 Euro’ya çıkması gerektiğini ifade etti.

En Çok Berberlerle Restoranlar Etkilenecek

Asgari ücretin saat başına 15 Euro’ya çıkması durumunda en çok etkilenecek olan sektörün berberlerle restoranlar olduğu da ortaya çıktı.

Berberlerin işletme masraflarının en az yarısı personel masraflarına giderken, ortalama yüzde 25 oranındaki bir artış anlamına gelen 15 Euro’luk asgari ücret, müşterilere en az yüzde 30 oranında yansıyacak.

Aynı durum restoran işletmeleri için de geçerli. Restoranlarda işçilerin aynı zamanda daha uzun saatler çalışarak mesai yapmaları restoran masraflarının dolayısıyla yemek fiyatlarının artmasına sebep olacak.

Tarım ve Gıda Sektörü Zarar Görecek

Şu anda 12 Euro 41 Cent olan asgari ücretlerin 15 Euro’ya çıkması durumunda Almanya’da en çok tarım ve gıda sektörü ile berberlik ve bina temizliği sektörünün zarar göreceği etkileneceği bildirildi. Diğer sektörlerde asgari ücretin zaten yüksek olması sebebiyle her hangi bir değişiklik söz konusu olmayacak.

Almanya Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied Almanya’da tarımda büyük bir kriz yaşandığını ve diğer ülkelerle rekabet edilemez duruma gelindiğini açıkladı. Rukwied, Alman çileğinin İspanya çileği ile fiyat bakımından rekabeti edemediği örneğini verdi.

Genellikle daha az ücret ödenen berberlik ve kuaförlük gibi hizmet sektöründe maaş artışlarının dengelenebilmesi için ücretlerin aynı şekilde arması gerekecek. Aynı durum bina temizliği hizmet alanları için de geçerli olacak.