İsrail’in Gazze’ye Saldırıları 220. Gününde: Can Kaybı 35 Bini Geçti

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız saldırıları 220 gündür aralıksız devam ederken Gazze’de can kaybı 35 bini geçti.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda son 24 saatte Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda 57 kişi öldü, 82 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 91’e yükseldi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 220 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

Yaralı sayısı 79 bine yaklaştı

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarla 7 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 57 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 82 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 35 bin 91’e, yaralı sayısının da 78 bin 827’ye yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

Salgın hastalık riski arttı

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail’in saldırılarının Gazze’de kritik su ve sağlık altyapısını tahrip ettiğini belirterek, Refah’a yönelik kara saldırısının salgın hastalık riskini artırdığı uyarısında bulundu. Oxfam’dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarının bölgedeki su ve sanitasyon altyapısına en az 210 milyon dolarlık zarar verdiği bildirildi.

Açıklamada, İsrail’in kritik su ve sanitasyon altyapısını tahrip etmesinin yanı sıra aşırı kalabalık, yetersiz beslenme ve sıcaklığın Gazze’yi ölümcül salgın hastalıkların eşiğine getirdiği uyarısı yapıldı.

“ölüm kalım meselesi”

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ne insani yardım erişiminin engellenmesinin, aralıksız bombardımanlar ve gıda güvensizliği nedeniyle acı çeken Filistinliler için “ölüm kalım meselesi” olduğunu bildirdi.

İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirmesi ardından Gazze’ye insani yardımların girişi engellenirken, UNRWA açıklamasında, ​​​Gazze Şeridi’ne insani yardım erişiminin kısıtlanmasının, aralıksız bombardımanlar ve gıda güvensizliği nedeniyle halihazırda acı çeken Filistinliler için “ölüm kalım meselesi” olduğu belirtildi. (aa,c)