AB Nakit Para Ödemelerini Kısıtlayacak

AB Nakit Para Ödemelerini Kısıtlayacak

AB kara para aklamayı önlemek amacıyla 10 bin Euro’dan fazla yapılan nakit ödemeyi yasaklayacak. İşletmeler paranın kaynağını soracak.

Avrupa Birliği (AB), kara para aklama faaliyetleriyle mücadele etmek için nakit ödemelere üst sınır getirmeyi kararlaştırdı. Karara göre, AB üyesi ülkelerde 10.000 Euro’yu aşan nakit ödemeler yasaklanacak.

AB kara para aklanması, vergi kaçakçılığı ve terör finansmanı gibi yasadışı faaliyetlerle mücadele çerçevesinde nakit ödemelere getirdiği sınırla para akışının daha şeffaf hale gelmesini hedefliyor.

İki Kişi Arasında Geçerli Olmayacak

10 bin Euro ödeme sınırı iki kişi arasında yapılan ödemelerde geçerli olmayacak. Nakit ödeme sınırı yalnızca ticari işletmeler için geçerli olacak.

İşletmeler 10 bin Euro’dan daha fazla nakit ödeme yapmak isteyen müşterilerinden paranın kaynağını soracak. Müşteri paranın kaynağını gösteremezse durumu kara para aklamayla mücadeleden sorumlu idareye bildirecek. Örneğin Almanya’da kara para aklamayla mücadeleden Gümrük İdaresi (Zollamt) sorumlu olduğu için bildirimler buraya yapılacak.

3 Yıl İçinde Uygulama Kesinleşecek

Kararın uygulanması için üye ülkelere 3 yıllık bir süre tanınacak. Bu süre zarfında ülkeler, iç hukuklarını yeni kurallara uygun hale getirecek. Ülkeler gerekli görürse 10 bin Euro üst sınırını daha da aşağıya çekebilecek.

Kararda ayrıca, AB ülkeleri içinde de 10 bin Euro’dan fazla nakit paranın bir ülkeden diğer ülkeye taşınması da yasaklanması ön görülüyor.

Altın ve Mücevher Alımında Nakit Sınırı Olmayacak

AB zeni nakit ara kulanım kararına göre, AB üyesi ülkeler arasında bazı istisnalar da yer aldı. Örneğin, altın, değerli taşlar veya sanat eserleri gibi değerli varlıkların alım satımında nakit ödeme sınırı uygulanmayacak.