Almanya’da Emeklilik Çağında Çalışma Teşvik Edilecek

Almanya’da Emeklilik Çağında Çalışma Teşvik Edilecek

Almanya’da emeklilik yaşına geldikleri hâlde çalışmaya devam edenlere doğrudan vergi indirimi uygulanacak ve bu durumdaki çalışanlar için esnek çalışma saatleri düzenine geçilecek.

Almanya Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, emeklilik yaşına geldiklerinde hâlâ gönüllü olarak çalışmayı daha cazip hale getirecek bir reform üzerinde çalışıyor.

Medyaya açıklamalarda bulunan Bakan Hubertus Heil, konunun sendika ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra uzmanlar ve koalisyon ortaklarıyla ayrıntılı bir şekilde görüşülerek açıklığa kavuşturulacağını açıkladı.

Vergisiz Çalışma İmkanı

Çalışma Bakanının öngörüsüne göre, emekliliği gelmesine rağmen daha uzun süre çalışan herkes, maaşları üzerinden bir vergi ikramiyesi alacak. Böylece emeklilerin çalışmasının cazip hale getirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, çalışma saatleri ve yavaş yavaş emekliliğe geçiş gibi esnek çalışma düzenlemeleri de gündemde.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, yaptığı açıklamada, “100 bin kişiye biraz daha uzun süre çalışma fırsatı vermeyi başarabilirsek, bu durumda, yılda yaklaşık 2 milyar Euro tasarruf edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Çalışma Bakanının önerisine koalisyon ortakları ve muhalefetin bir kısmı da olumlu yaklaşıyor.

Cinsiyetler Arası Emeklilik Farkı

2023 verilerine göre, 45 yıllık sigortalılık süresinden sonra Almanya’da ortalama aylık emeklilik maaşının 1.543 Euro olduğu açıklanmıştı.  Ancak bu miktar cinsiyetlere göre değişiklik gösteriyor; erkekler ayda ortalama 1.637 Euro alırken, kadınlar 1.323 Euro alıyor. Bu da yıllık yaklaşık 3.800 Euro’lük bir fark anlamına geliyor.