Almanya’da Mecburi Askerlik Mi Geliyor? Yeni Model Tanıtıldı!

Almanya’da Mecburi Askerlik Mi Geliyor? Yeni Model Tanıtıldı!

Almanya’da yıllar önce kaldırılan zorunlu askerlik yerine, Savunma Bakanı Boris Pistorius tarafından yeni bir askerlik hizmeti modeli tanıtıldı.

Almanya’da 13 yıl önce kaldırılan zorunlu askerlik yerine, Savunma Bakanı Boris Pistorius tarafından yeni bir askerlik hizmeti modeli tanıtıldı. Eski tarzda zorunlu askerlik hizmetine dönüş olmayacak ve yeni model, gençleri askerlik hizmeti hakkında bilinçli bir şekilde karar vermeye teşvik eden gönüllülük esasına dayanacak.

2011 yılında, Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) döneminde zorunlu askerlik 55 yıl sonra askıya alınmış ve bu durum askerlik ve sivil hizmetin fiilen kaldırılması anlamına gelmişti. Ancak, Wehrpflichtgesetz (Zorunlu Askerlik Yasası) hala geçerli ve bir kriz veya savunma durumu ilan edildiğinde, zorunlu askerlik yeniden devreye girebiliyor.

gönüllülerin sayısının artması hedefleniyor

Savunma Bakanlığı, özellikle gençlerin yeni model sayesinde gönüllü olarak hizmete katılmalarını bekliyor. Bu yeni düzenleme ile gönüllü hizmet için başvuranların sayısının yıllık 10 binden 15 bine çıkması hedefleniyor. Uzun vadede, gönüllülerin sayısının daha da artırılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda, finansal ve mesleki teşvikler de gündemde.

Yeni Askerlik Hizmeti Nasıl İşleyecek?

18 yaşına basan gençler, Alman ordusundan bir online anket alacak. Erkekler için bu anketi doldurup geri göndermek zorunlu, kadınlar için ise isteğe bağlı olacak. Bu ankette, gençlerin askerlik hizmetine ilgileri, sportif durumları ve genel ilgi alanları sorgulanacak. Bu, getirilen tek büyük değişiklik olarak öne çıkıyor.

ilk olarak 6 aylık temel askerlik

Askerlik hizmeti yapmak isteyenler, bir muayene için davet alacaklar. Kabul edilen adaylar, ilk olarak altı aylık bir temel askerlik hizmeti yapacaklar. Bu süre zarfında, askeri temel beceriler öğrenilecek ve Alman ordusunun yapısına uyum sağlanacak.

toplam 23 ay askerlik yapılabilecek

Ardından, isteyenler 17 ay daha askerlik yapmayı taahhüt edebilecek. Böylece askerlik süresi en fazla 23 aya kadar çıkarılabilecek. Bu süre boyunca, gönüllülere mesleki ve kişisel yeteneklerini geliştirmeleri için eğitim olanakları da sunulacak.(bb)