Almanya’da Kiracılar Ev Sahibinden Bu Gideri Geri Talep Edebilecek

Almanya’da Kiracılar Ev Sahibinden Bu Gideri Geri Talep Edebilecek

Almanya’da kiracılar bu yıl ilk kez karbondioksit vergisinden geri ödeme alacak. Ancak bu geri ödemeyi kısmen ev sahiplerinden aktif olarak talep etmeleri gerekecek.

Almanya’da kiracıları sevindirecek bir gelişme gün yüzüne çıktı. Geçen yıl ısınma maliyetlerine ödedikleri karbondioksit vergisinin bir kısmını ilk kez geri alacaklar. Mevcut durumda söz konusu ek maliyetin tamamını üstlenmek zorunda olan kiracılar, 2023 yılı için bu miktarın bir kısmını ev sahiplerinden talep edebilecek.

200 Euro’dan fazla geri ödeme mümkün

Kiracılar Derneği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, örnek olarak 110 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir aile için yıllık 200 Euro’dan fazla bir geri ödeme mümkün olacak. Küçük hane ve daireler için ise bu miktar daha az olacak.

“adil bir yaklaşım”

Münih Kiracılar Derneği Başkanı Beatrix Zurek, yeni düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, “Birçok kiracı, sürekli artan kira maliyetleri ve yükselen enerji fiyatlarıyla zaten zor durumda. Şimdi ev sahiplerinin de kötü yalıtımlı binaların maliyetlerine katılmaları adil bir yaklaşım.” diye kaydetti.

nasıl uygulanacak?

Bavyera Tüketici Merkezi ise yeni uygulamanın nasıl işleyeceği konusunda bilgi verdi. Verilen bilgiye göre örnek olarak merkezi ısıtmalı binalarda ev sahibi, aldığı faturada belirtilen karbondioksit emisyonlarının miktarını ve maliyetlerini ayrı olarak belirtecek. Bu miktarı daha sonra kiracının ek maliyetlerinden düşecek.

hangi durumda aktif talep gerekli?

Kiracıların doğrudan enerji tedarikçisi ile bir sözleşme yapmış olmaları durumunda ise karbondioksit maliyetlerini aktif olarak ev sahiplerinden talep etmeleri gerekecek. Bavyera Tüketici Merkezi, bu talebi, faturayı aldıktan en geç altı ay sonra yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde talep haklarının düştüğü vurgulandı.(bb)