Fransa’da Erken Seçim Öncesi Partilerin İttifak Arayışı Sürüyor

Fransa’da Erken Seçim Öncesi Partilerin İttifak Arayışı Sürüyor

Fransa siyasetinde erken seçime 1 aydan daha az süre kala aşırı sağ ve merkez partilerin ittifak arayışları sürüyor.

Fransa’da aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kararı verilen erken genel seçimler öncesinde aşırı sağ ve merkez partilerin ittifak arayışları devam ediyor.

Fransa’da siyasi partiler 1 aydan daha az bir sürede erken genel seçime hazırlanmaya çalışıyor. Sol ve çevreci partiler “Halk Cephesi” adı alındaki ittifakla seçime birlikte katılmayı planlarken aşırı sağ ve merkez partilerin ittifak arayışları içinde olduğu belirtiliyor.

sağ bölünebilir

AP seçimlerinde aşırı sağcı parti Yeniden Fetih’in liste başı olan Marion Marechal, X hesabından yaptığı açıklamada, Yeniden Fetih’in erken seçim kapsamında aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN), merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) ve bağımsız adayları kapsayan sağcı koalisyonda yer almak için elinden geleni yaptığını belirtti.

“Bu koalisyon, ülkemizde ciddi bir değişiklik ümidi uyandırıyor.” ifadesini kullanan Marechal, Yeniden Fetih Başkanı Eric Zemmour’un, sağcıların koalisyonunun karşısına çok sayıda milletvekilli adayı çıkardığını kaydetti. Marechal, kendisi karşı çıkmasına rağmen Zemmour’un bu adımı attığını aktararak, yanlış bulduğu bu kararın iktidar veya aşırı sol adaylarının seçimi kazanmasına ve sağın bölünmesine neden olabileceğini ifade etti.

Marion Marechal, “Bize 9 Haziran’da güvenen Fransızlardan ayrışma yerine birliği desteklemerini istiyoruz.” ifadesini kullandı. Fransız basınındaki haberlere göre Marechal, RN ve merkez sağcı siyasetçi Eric Ciotti’nin oluşturduğu ittifaka destek çağrısı yaptı.

Zemmour ise konuk olduğu BFMTV kanalında, Marechal’ın seçimde RN adaylarına destek çağrısıyla kendilerine “ihanet ettiğini” ifade etti. Marechal’ın bu adımından ötürü incindiğini söyleyen Zemmour, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in de yeğeni olan Marechal’ın arkadaşları için teyzesinin uzun yıllar yönettiği RN’de yer ayırttığını ileri sürdü. Zemmour, Marechal’ın Yeniden Fetih’ten ihraç edildiğini duyurdu.

Aşırı solcu Melenchon “başbakan olmaya hazır”

Öte yandan, France 2 kanalına konuk olan aşırı solcu lider Jean-Luc Melenchon, “Halk Cephesi”nin seçimde galip geldiği taktide “hükümeti yönetebileceğini” belirtti. Melenchon, böyle bir kararı sol ittifakına dayatmayacağını ifade ederek, bu konuda ittifak içinde müzakereler yapılması gerektiğini söyledi.

Meclisin “feci” koşullarda feshedildiğini vurgulayan Melenchon, “Dünyada hangi ülkede siyasi partilerin bir program oluşturmak, başbakan belirlemek için 3 günü var? Böyle bir şey yok. Sadece Fransa’da bunu yapıyoruz.” dedi.

Aşırı sağcılar açık ara birinci oldu

AP seçimlerinin Fransa ayağında aşırı sağcı RN yüzde 31,37’lik oyla ve açık ara farkla ilk sırayı almış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu. Seçimde merkez sağ partisi LR ise yüzde 7,3’lük oy oranıyla beşinci sırada kalmıştı.

Macron, AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından parlamentoyu feshederek erken seçim kararı aldığını duyurmuştu. (aa,c)