Almanya Eğitim Raporu: Eğitim Sistemi Çöküşün Eşiğinde

Almanya Eğitim Raporu: Eğitim Sistemi Çöküşün Eşiğinde

Almanya’nın ulusal eğitim durum raporuna göre, ülkenin eğitim sistemi, adaletsizlik, uzman personel eksikliği ve yetersiz finansman gibi problemlerle çöküşün eşiğine geldi.

Leibniz Eğitim Araştırmaları ve Enformasyon Enstitüsü DIPF tarafından yayımlanan “Almanya’da Eğitim 2024” başlıklı rapora göre Alman eğitim sistemi çöküşün eşiğine geldi.

Rapora göre Alman eğitim sistemi göç ve dijitalleşmenin getirdiği değişim ihtiyacına cevap vermekte zorlanmaya başladı. Mevcut sistem, öğrenci başarılarının giderek düşmesi ve süregelen sosyal eşitsizliklerle persone ve finansan yetersizliği gibi diğer sorunlarla boğuşurken, yeni döneme uyum sağlamakta sıkıntı yaşamaya başladı.

Okulu Tedenlerin Sayısı Artıyor

2022 yılında yaklaşık 52 bin 300 gencin herhangi bir diploma almadan okulu terk ettiğini gündeme getiren raporda gerçek rakamların daha yüksek olduğu, çünkü bu rakamlara dönem içinde okulu terk edenlerin dahil olmadığı açıklandı.

Öğretmenlerin Yüzde 12’si Pedagojik Formasyon Almamış

Eğitim sisteminde vasıflı personel sıkıntısı bir başka problemi oluşturuyor. 2023’te atanan 35 bin 000 öğretmenden yüzde 12’si pedagojik formasyon almamış.

Özellikle Göçmenlere Karşı Sosyal Eşitsizlik Sürüyor

Rapor ayrıca, eğitim sisteminin göçmen çocukların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ve sosyal eşitsizliklerin sürdüğünü ortaya koydu.

Raporda sosyal eşitsizlikler şu şekilde sıralanıyor:
1. Eğitim sistemi varlıklı kesimden gelenleri kayırıyor, ayrıcalık döngüsünü sürdürüyor.
2. Ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerdeki okullar yetersiz fonlanıyor ve etkili öğretim için gerekli kaynaklardan yoksun.
3. Öğrencileri algılanan yeteneklerine göre ayıran akademik yönlendirme sistemi, düşük sosyo-ekonomik kökenlileri orantısız şekilde etkiliyor.