Ermenistan, Filistin Devletini Resmen Tanıdı

Ermenistan, Filistin Devletini Resmen Tanıdı

Ermenistan, Filistin devletini resmen tanıdığını açıkladı. Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 147’ye yükseldi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ardından dünyada Filistin devletini tanıyan ülkelerin sayısı arttı. Son olarak Ermenistan da Filistin devletini tanıma kararı aldıklarını duyurdu.

Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress’in paylaştığı Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Filistin devletinin Ermenistan tarafından resmi olarak tanındığı belirtildi.

Derhal ateşkes çağrısı yapıldı

Açıklamada, “Ermenistan, uluslararası hukuka, halkların eşitliği, egemenliği ve barış içinde bir arada yaşaması ilkelerine bağlılığını bir kez daha teyit ediyor ve Filistin devletini tanıyor.” ifadesi kullanıldı.

Ermenistan’ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan kararlarına katıldığı kaydedilen açıklamada, ülkenin iki devletli çözümü desteklediği vurgulandı.

Filistin’in bağımsızlığını tanıyan ülkelerin sayısı artıyor

İsrail’in baskılarına rağmen birçok ülke bu yıl Filistin’i tanıma kararı aldı. Bunlardan ilki, Karayipler ülkesi olan Barbados oldu. Barbados, 19 Nisan’da Filistin’i tanıdığını duyurdu. Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısı her geçen yıl artarken, geçen yıl sonuna kadar 139’a yükseldi.

Kuzey Amerika ülkesi Jamaika da 24 Nisan’da Filistin’i tanıdı. Barbados ve Jamaika’nın ardından Filistin’i tanıyan ülkelerin arasında 3 Mayıs’ta Güney Amerika’dan Trinidad ve Tobago da katıldı. Bu ülkelerin ardından Bahamalar, 8 Mayıs’ta Filistin’i tanıdı.

Avrupa ülkeleri Filistin’i tanıma kararı aldı

Polonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Çekya, Slovakya ve İsveç, Filistin devletini tanıdıklarını açıklamıştı. Mayıs ayında da İspanya, Norveç, İrlanda ve Slovenya Filistin’i resmen tanıdıklarını açıklamıştı. Ermenistan’ın da resmi olarak bu adımı atmasıyla Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 147’ye yükseldi. (aa,c)