IGMG, Hac Sıcaklarında Güvenli Bir Hac Deneyimi Sundu

IGMG, Hac Sıcaklarında Güvenli Bir Hac Deneyimi Sundu

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), 2024 hac döneminde yaşanan aşırı sıcaklar karşısında aldığı önlemlerle hacıların sağlığını korudu ve Suudi Arabistan yönetimine teşekkür etti.

2024 hac dönemi, mevsimsel sıcaklıkların yüksek seyretmesi nedeniyle zorlu geçti. Birçok hacı adayı, aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendi ve maalesef bazıları hayatını kaybetti. Ancak, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), aldığı tedbirler sayesinde hacılarına güvenli bir hac deneyimi yaşattı.

IGMG Hac ve Umre Birim Başkanı Tahir Köksoy, konuyla ilgili şunları söyledi:

Soru: Bu yıl hac döneminde yaşanan aşırı sıcaklar karşısında ne gibi tedbirler aldınız?

Tahir Köksoy: Suudi Arabistan Hac Bakanlığı çok ciddi tedbirler aldı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak bu sene ben de ilk defa bu kadar vefat eden insana yol üstünde denk geldim. Vefat edenlerin %90’ı, bir hac organizasyonuna gelmeyen, tecrübesi olmayan, ilk defa böyle bir ibadette buluşup rehberlik hizmeti almayan kardeşlerimizden oluşuyor.

 

Soru: Hac organizasyonlarının bu gibi durumlarda önemi nedir?

Tahir Köksoy: Hac ibadeti tecrübeli bir organizasyon ve rehberlik eşliğinde olmadığı takdirde böyle üzücü olaylarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu tür organizasyonlar uluslararası bir organizasyon. Ben tekrar söylüyorum milyonlarca insanı küçük bir şehire sığdırarak bu kadar başarılı bir hizmet verilmesi Hac Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının çok büyük bir başarısıdır. Ancak insanlar maalesef bilinçsiz geliyor, birileri bilinçsiz getiriliyor.

 

Soru: Hac vizesinin önemi nedir?

Tahir Köksoy: Hac vizesiz gelip burada bir yerde kalıp kendi başına veya birileri getirip bu kardeşlerimizi maalesef mağdur ettiğine şahit olduk. Hem Türkiye’den hem Mısır’dan farklı ülkelerden yüzlerce belki yüz binlerce insan geldi. Dolayısıyla vefat edenlerin %90’ı bu kardeşlerden oluşuyor. Bu tür mağduriyetlere düşmeme adına kural çerçevesinde hac ibadetini yapacak kardeşlerimiz hac vizesiyle gelmesi lazım. Bu çünkü öbür hacı adaylarına da haksızlık oluyor. O insanlar bunun bedelini ödeyerek geliyorlar.

 

Soru: IGMG olarak sıcak hava dalgası karşısında hacılarınızın sağlığını nasıl korudunuz?

Tahir Köksoy: Hocalarımızı daha Arafat’a çıkmadan önce hangi saatlerde, hangi vakitlerde, nelere dikkat etmesi lazım, tekrar bir eğitimden geçirdik, bilgilendirdik. Ve Allah razı olsun hacılarımız da buna itaat ettiler. Ben haccın özeti, hizmetleri her bir şeyi bir kenara koyuyorum. Hac ibadeti sağlıktır, hac ibadeti emniyettir. Dolayısıyla emniyetsiz bir şekilde buralara gelip hacıları veya insanları hiç kimsenin mağdur etme ne hakkı var ne de yetkisi var.

IGMG Hac ve Umre Birim Başkanı Tahir Köksoy, bu yıl 20 farklı ülkeden hacı adayına yedi dilde hizmet verdiklerini ifade etti. Ayrıca, genç hacı adaylarının sayısındaki artıştan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aralık ayında düzenlenecek olan umre organizasyonuyla da gençlere yönelik çalışmalarına devam edeceğini belirtti. (sfb)