Almanya’da Vatandaşlık Parası Dolandırıcılığı: İşte Cezalar!

Almanya’da Vatandaşlık Parası Dolandırıcılığı: İşte Cezalar!

Almanya’da vatandaşlık parası alanlarla ilgili binlerce dolandırıcılık vakası tespit edildi. Peki kaç dolandırıcılık vakası biliniyor ve yakalananlar hangi cezalara tabi tutuluyor? Detaylar haberimizde.

Almanya’da vatandaşlık parası uygulaması henüz bir yılını doldurmadan, sosyal yardımların hileli yollarla alındığına dair güçlü kanıtlar ortaya çıkmaya başladı. Bild gazetesinin haberine göre, iş merkezleri ile emeklilik sigortası arasında yapılan yoğun veri karşılaştırmaları, son yıllarda birçok sosyal dolandırıcılık vakasını açığa çıkardı.

9,1 Milyon Veri Alışverişi Gerçekleştirildi

Rapora göre, 2018 ile 2022 yılları arasında iş merkezleri ve emeklilik sigortası arasında 9,1 milyon veri alışverişi gerçekleştirildi. Bu noktada binlerce sosyal yardım dolandırıcılığını yapıldığı ortaya çıktı.

82 bin 269 Fazla Ödeme Tespit Edildi

Sol Parti’nin Bundestag’daki bir sorusuna yanıt olarak hükümetin yaptığı açıklamaya göre, yalnızca 2022 yılında emeklilik sigortası ile iş merkezleri arasında 1,3 milyondan fazla veri karşılaştırması yapıldığı aktarıldı. Bu süreçte, fazla ödenmiş sosyal yardımlarını ifade eden 82 bin 269 “aşırı ödeme” vakasına dair ipuçları elde edildiği belirtildi.

Kayıt Dışı Çalışma Revaçta

Focus Online’a göre, bu vakaların 39 bin 622’si savcılıklara ve gümrük iş müfettişlerine iletildi. Kayıt dışı çalışma, vatandaşlık parası alanlar arasında da sosyal yardım dolandırıcılığında en sık rastlanan suçlardan biri olarak öne çıkıyor.

Para ve Hapis Cezalarına Çarptırıldılar

Geçen yıl yapılan veri karşılaştırması sonucunda savcıların ve gümrüğün eline geçen 39 bin 622 vakadan, 4 bin 192 Hartz-IV alıcısı para cezasına, 93’ü ise hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, gelirlerini beyan etmeyerek sosyal yardım dolandırıcılığı yapan 17 bin 892 Hartz-IV alıcısının yardımları tamamen kesildi.

Öte yandan Almanya’da, sosyal yardım dolandırıcılığı, kendi başına bir suç türü olarak tanımlanmıyor. Alman Ceza Kanunu’nda (StGB) sosyal yardım dolandırıcılığı, 263. madde 1. fıkra uyarınca dolandırıcılık suçu olarak ele alınıyor.(bb)