Almanya’da Doğalgaz Faturaları Dudak Uçuklattı: Ev Sahibi 220 Bin Euro İstedi!

Almanya’da Doğalgaz Faturaları Dudak Uçuklattı: Ev Sahibi 220 Bin Euro İstedi!

Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir sitede ev sahibi, kiracılardan doğalgaz faturaları noktasında toplamda 220 bin Euro ek ödeme talep etti.

Almanya’nın başkenti Berlin’in Lichterfelde semtinde, Bürgiweg 22-36a adresinde yaşayan kiracılar, ev sahibi “Deutsche Wohnen”den gelen yüksek doğalgaz faturalarıyla mücadele ediyor. Alman medyasında yer alan haberlere göre ev sahibi şirket kiracılardan ortalama olarak 900 ila 4 bin Euro arasında değişecek ek ödeme talebinde bulundu.

Ek Giderler Aylık Ortalama 300 Euro Artırıldı

Yükselen maliyetler nedeniyle üç ailenin şimdiden taşınmak zorunda kaldığı ifade edildi, birçok kiracının ise yeni ev arayışında olduğu aktarıldı. Çoğu kiracı, artan ek giderler nedeniyle kiralarını ödeyememekten korktuğunu ifade etti. Doğalgaz faturasındaki ek ödeme ile birlikte ek giderler aylık olarak ortalama 300 Euro artırıldı.

Enerji Tüketimi de Ortalamaya Göre Yüzde 71 Daha Yüksek Çıktı

Bazı kiracılar ise haklarını savunmak için bir araya gelerek bir dayanışma grubu kurdu ve “Deutsche Wohnen” yönetimine bir mektup yazdı. Kiracılar, co2online adlı kar amacı gütmeyen bir danışmanlık şirketine bir analiz yaptırdı. Analiz sonucuna göre, binanın enerji tüketimi metrekare başına 145 kWh olup, benzer konutlara göre yüzde 71 daha yüksek çıktı.

Isınma Maliyeti Ortalamaya Göre Yüzde 103 Daha Yüksek

Ortalama ısınma maliyeti de diğer benzer binalarda metrekare başına yıllık 21,10 Euro olarak kaydedildi. Bürgiweg’teki kiracıların ise yüzde 103 daha fazla ödediği ve bu rakamın yıllık metrekare başına 42,97 Euro’ya denk geldiği ortaya çıktı.

Birçok Kiracı İtirazda Bulundu

Birçok kiracının, söz konusu yüksek faturalar karşısında itirazda bulunduğu ifade edilirken, bazılarının kısmen başarılı olduğu belirtildi. Bazı kiracılara yüzde 10, bazılarına yüzde 50 indirim yapılırken, diğerlerinin ise hiçbir yanıt ya da indirim alamadığı belirtildi.

Berlin’de Isınma Maliyeti Krizi Büyüyor

Berlin genelinde ısınma faturalarıyla ilgili yaşanan bu durumun giderek daha büyük bir sorun haline geldiği aktarıldı. Berlin Kiracılar Birliği Genel Müdürü Dr. Ulrike Hamann-Onnertz, “Bu yıl sadece ısınma maliyetleri konusunda 11 bin 396 danışmanlık hizmeti verdik. Bu, tüm danışmanlık hizmetlerimizin üçte birinden fazlasını oluşturuyor,” diyerek konunun önemini vurguladı. 2023 yılı boyunca toplamda 16 bin 670 danışmanlık gerçekleştirildiği bildirildi.(bb)