Almanya’da Yaşayan Filistinli: “Burası Artık Benim Ülkem Değil”
Alman Frankfurter Rundschau haber sitesine röportaj veren Filistinliler, Almanya’da yaşadıkları zorlukları paylaştı.
- ALMANYAGENELGündem
- 8 Ekim 2024
İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırıların birinci yıldönümünde Alman medyası Almanya’daki Filistinliler ile konuştu. Toplamda 50 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği savaş sonrası Almanya’daki hayatlarını nasıl etkilediğini, üzerleride oluşan baskıyı anlattılar.
“Artık Almanca Kısmını Çıkarıyorum”
Geçmişte kendisini “Almanca konuşan bir Filistinli” olarak tanıttığını ifade eden 54 yaşındaki Mohamed İbrahim, ancak artık “Almanca” kısmını çıkarmayı tercih ettiğini söyledi.
“Almanya Bana Artık Yabancı Geliyor”
Şu anda gelişim işbirliği danışmanı olarak çalışan İbrahim, Orta Doğu’daki çatışmalar hakkında farkındalık yaratmaya yönelik atölyelere katıldığını belirtti. Ancak Almanya’nın artık ona yabancı geldiğini vurguladı.
“Nefes Alacak Alan Yok”
İbrahim, “Gazze’deki kurbanlarla dayanışmamızı yasaklamak, bize nefes alacak alan bırakmıyor,” diye konuşurken, içindeki “burası artık benim ülkem değil” hissinden kurtulamadığını belirtti.
“Filistin Protestolarıyla Alakalı 120 Davayla İlgileniyorum”
Avukat Nadija Samour, şu anda 120 devam eden dava ile ilgilendiğini belirtti. Bu davaların bir kısmının tartışmalı “from the river to the sea” (nehirden denize) sloganı nedeniyle olduğunu belirten Samour, diğerlerinin ise Berlin üniversitelerinde düzenlenen Filistin yanlısı protesto kampları sırasında yaşanan direniş veya izinsiz giriş gibi klasik gösteri suçlarıyla ilgili olduğunu aktardı.
“Ceza Davaları Çok Çeşitli İnsanları Etkiliyor”
Samour, “Ceza davaları çok çeşitli insanları etkiliyor; Araplar, Almanlar ve hatta Yahudiler. Başlangıçta polis, gösterilerde ‘soykırım’ kelimesi kullanıldığında müdahale ediyordu. Ancak artık bu kelimeye tolerans gösteriliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’de soykırımın gerçekleştiği şüphesini makul buldu. Bu durum, protestoların dinamiğini de etkiledi.” diye konuştu.
“Ben bir Filistinliyim ama aynı zamanda Almanım”
Amina Yunis ise “Ben bir Filistinliyim ama aynı zamanda Almanım” diyerek kimliğini vurgularken, 7 Ekim’deki olayların kendisini şok ettiğini ifade etti. Yunis, asıl öfkesinin kamuoyunun, hatta çevresinin Filistinlileri sadece fail olarak görmesinden kaynaklandığını belirtti.
“Her Zaman Dengeli Olmaya Çalışıyorum”
Her zaman dengeli olmaya çalıştığını söyleyen Yunis, babasının da “haksızlıkları yaşamış ama aynı zamanda uzlaşmayı aramış” bir kişi olduğunu hatırlattı.
Almanya’daki Filistinliler
Almanya’da yaklaşık 200 bin Filistin kökenli insan yaşıyor. Birçoğu çoktan Alman vatandaşı olmuş, hastanelerde, okullarda, çeşitli mesleklerde çalışıyor. Kimileri eğitim için gelirken, kimileri vatansız mülteciler olarak Almanya’ya sığınmış durumda.(bb)