Hollanda’da Hükümet Sığınmacılara Karşı Sert Önlemler Alacak

Hollanda’da Hükümet Sığınmacılara Karşı Sert Önlemler Alacak

Hollanda’nın, sığınmacılara karşı sert tedbirler öngören yeni iltica yasası Cuma günü bakanlar kurulunda görüşülecek. Yeni yasanın onaylanması halinde, sığınmacıların sürekli oturma izinleri iptal edilebilecek, mevcut beş yıllık oturma süresi ise üç yıla indirilebilecek.

Hollanda’da son aylarda ülkenin sığınmacı durumu üzerindeki tartışmalar yoğunlaşırken, hükümet koalisyonu sığınmacılara yönelik yeni ve katı önlemler almak üzere anlaşmaya vardı. Hollanda’nın sığınmacı durumu için “olağanüstü hal” ilan edilmesi fikri tartışmaların odak noktasında olsa da bu teklif ‘imdilik rafa kaldırıldı. Ancak, koalisyon hükümeti gelecekte sığınmacılara karşı daha sert uygulamalara geçmek için adımlar atma kararı aldı.

HÜKÜMET BOZULMAKTAN KURTULDU

Hollanda’da aşırı sağcı lider Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ülkede sığınmacı “olağanüstü hal” önerisinden vaz geçti. Diğer koalisyon ortaklarından ciddi bir muhalefet gören önerinin, Wilders’in geri atması üzerine olası bir hükümet krizini önlemiş oldu.

YENİ YASA ÖNERİLERİ VE SIĞINMACILARA YÖNELİK KISITLAMALAR

Siyasi kampanyalarının merkezinde her zaman göç ve sığınmacı konuları yer alan Geert Wilders’in ülke çapında bir “olağanüstü hal” ilan edilmesi talebine karşılık sığınmacılara yönelik başka kısıtlayıcı önlemler üzerinde anlaşma sağlandı.

Bu önlemler kapsamında, sürekli ikamet izni olsa da sığınmacı statüsü üç yıl süreyle geçerli olacak. Üç yılın sonunda, başvuru sahibinin geldikleri ülkenin güvenli olduğu kararlaştırılırsa statüleri iptal edilebilecek. Ayrıca sığınmacılar için mahkemede itiraz hakkı da kısıtlanacak.

SURİYE GÜVENLİ ÜLKE İLAN EDİLECEK

Suriye’nin en azından bazı bölgelerinin güvenli ilan edilmesi ve bu bölgelere savaş mağduru sığınmacıların geri gönderilmesi de gündemde. Konut sıkıntısı yaşayan Hollanda’da, sığınma başvuruları kabul edilmeyen kişilere barınma sağlamama kararı da alınacak. Böylece bu kişiler sokakta kalmak zorunda kalcaklar.