Dünya Engelliler Günü Lyon’da Anlamlı Bir Programla Kutlandı
CIMG Lyon Bölge Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Geçlik Teşkilatı, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla 15 engelli gencin aileleri ile katıldığı ve engellilere karşı farkındalık oluşturmayı hedefleyen bir etkinlik düzenledi.
- FRANSATOPLUM
- 4 Aralık 2024
Mustafa Pala
Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) Lyon Bölgesi Kadınlar Teşkilatı ve Kadınlar Gençlik Teşkilatı’nın öncülüğünde yaklaşık üç yıldır geleneksel hale gelen Dünya Engelliler Günü etkinliği, bu yıl da dayanışma ve sevgi dolu bir atmosferde gerçekleştirildi.
Program Kuran-ı Kerim Tilavetiyle Başladı
Etkinliğin açılışını, CIMG Lyon Bölgesi Engelliler Sorumlusu ve görme engelli bir eğitimci olan Deniz Meryem Bozdemir, Kuran-ı Kerim tilavetiyle yaptı. Tilavet sonrasında programa katılanalara hitap eden Deniz Meryem Bozdemir, her bireyin engel tanımaksızın bir şeyler başarabileceğini ifade ederek, “En büyük engel sevgisizliktir.” dedikten sonra dayanışma ve kardeşlik ruhuyla her zorluğun aşılabileceğini dile getirdi.
Arkadaşlarının Desteği İle Engelleri Aştı
Programda görme engelli fizyoterapist Delya Boulaghlem da, 12 yıllık mesleki tecrübesini ve eğitim sürecinde karşılaştığı zorlukları paylaştı. Bunun yanında, arkadaşlarının desteğiyle bu zorlukları aştığını ve engelli olmanın bireyin hayatını eve kapatmasına neden olmaması gerektiğini söyledi.
CIMG Lyon Bölge Kadınlar Gençlik Teşkilatı Başkanı Sümeyye Asan da etkinlikte bir konuşma yaptı. Sümeyye Asan “Müminler bir binanın tuğlaları gibidir, birbirini destekler” mealindeki hadisi hatırlatarak, toplumun en büyük gücünün sevgi, anlayış ve dayanışma olduğunu vurguladı. Kardeşlik, paylaşım ve dayanışmanın önemli olduğunu hatırlatan Aşan, “Birbirimize her türlü desteği sağlayarak bu değerleri yaşatmaya devam edeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.
CIMG Kadınlar Teşkilatı Teşkilatlanma Başkanı Saime Altıparmak da teşkilatın özel bireyler noktasında son yıllarda attığı adımlara dikkat çekti. Çocuk Kulübünden mazlum ve mağdurlara el uzatan Hasene çalışmalarına değindi.
Empati ve Atölye Çalışmaları
Etkinlikte dört farklı atölye çalışması düzenlendi. Bunlardan ikisi empati atölyeleriydi. Katılımcılar, görme engelli bireylerin yaşadıklarını anlamak için oluşturulan parkurda ve tekerlekli sandalye ile fiziksel engeli deneyimleme parkurunda farkındalık kazandılar. Diğer iki atölye ise yemek ve oyun temalıydı. Katılımcılar kendi keklerini yapma ve oyunlar oynama fırsatı buldular.
Sevgi İzleri ve Sarılmalar
Etkinlikte, sevgi teması çerçevesinde “Sevgi İzleri” atölyesi gerçekleştirildi. Katılımcılar, beyaz tişörtler üzerine boyalı elleriyle iz bıraktılar. Engelli bireyler ve sağlıklı bireyler arasında sarılmaların yaşandığı bu etkinlikte, “Aramızdaki en büyük engel sevgisizliktir” mesajı güçlü bir şekilde vurgulandı.
Annelerin Duygusal Paylaşımları
Program boyunca annelere mikrofon uzatılarak duygu ve düşünceleri alındı. Anneler, “Biz yalnız olduğumuzu düşünüyorduk, ama öyle değilmiş. Böyle bir çalışmaya imza attığınız için çok memnunuz. Çocuklarımızın da böyle etkinliklerde yer alabileceğini bilmiyorduk” ifadeleriyle memnuniyetlerini dile getirdiler.
Etkinlik, çekilen fotoğraflar ve yapılan ikramlarla sona erdi. Katılımcılar, birlik ve beraberlik içinde anlamlı bir gün geçirdi. Lyon Bölgesi’nde yapılan bu etkinlik, engelli bireyler ve aileleri için umut ve dayanışma dolu bir atmosfer oluşturdu.