Fransa, TikTok’u Mercek Altına Alıyor! Çocuklara Etkisi Araştırılacak

Fransa’da TikTok'un Çocuklar Üzerindeki Etkilerini Araştırmak İçin Komisyon Kurulacak @shutterstock
Fransız Meclisi, TikTok’un çocuklar üzerindeki etkilerini araştıracak komisyon kurulmasını onayladı.
- FRANSATOPLUM
- 14 Mart 2025
Fransa’da Ulusal Meclis, sosyal medya platformu TikTok’un çocuklar ve gençler üzerindeki psikolojik etkilerini araştıracak bir komisyon kurulmasına onay verdi.
Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda, TikTok’un çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerinin araştırılması için bir meclis komisyonu kurulmasını öngören önerge görüşüldü. Önerge oy birliğiyle kabul edildi.
TikTok’un Algoritmasının Psikolojik Etkileri İncelenecek
Söz konusu Meclis Araştırma Komisyonu, 6 ay boyunca TikTok algoritmasını ve bu platformun reşit olmayan bireyler üzerindeki psikolojik etkilerini inceleyecek.
30 milletvekilinden oluşan komisyon, ayrıca platform ortamında çocukları ve gençleri korumaya yönelik alınabilecek tedbirleri belirleyecek.
Fransız Aileler TikTok’a Dava Açtı
Fransız aileler, geçtiğimiz yıl çocuklarına zararlı içerikleri sunduğu gerekçesiyle TikTok’a dava açmıştı.
Fransız aileler, dünya genelinde yaklaşık 1,6 milyar kullanıcısı bulunan platformun algoritmasının çocuklara, kendilerine zarar vermelerine yol açabilecek, intiharı ve yemek bozukluklarını teşvik edici içerikler sunduğunu belirterek TikTok’a karşı yargı yoluna başvurdu.
Bazı Çocuklar İntihara Teşebbüs Etti
Davacılar arasında kızları intihar eden iki ailenin yanı sıra çocuklarının TikTok içeriklerine maruz kaldıktan sonra intihara teşebbüs ettiğini savunan 4 aile yer alıyor. Sosyal medya platformundan şikayetçi olan bir diğer aile ise çocuğun uygulama nedeniyle yeme bozukluğu yaşadığını ileri sürüyor.
Bazı Ülkeler TikTok’u Yasakladı
TikTok’un bugün dünyada yaklaşık 1,6 milyar kullanıcısı bulunuyor. Aralarında Ürdün, Hindistan, Afganistan, İran, Pakistan ve Tayvan’ın da bulunduğu bazı ülkeler farklı gerekçelerle TikTok’u yasaklarken, Avustralya, Kanada, İngiltere ve Yeni Zelanda gibi ülkeler ise uygulamanın kamu malı olan bilgisayar ve cihazlarda kullanımını yasakladı. (aa,c)