Almanya’da 10 Binlerce Kişi İşinden Olacak

@shutterstock
Almanya’da Bosch, Volkswagen ve Thyssenkrupp gibi büyük şirketler 2025 yılına kadar on binlerce çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.
- ALMANYATOPLUM
- 23 Mart 2025
Almanya, son yılların en büyük işten çıkarma dalgasıyla karşı karşıya. Bosch, Volkswagen ve Thyssenkrupp gibi büyük şirketler 2025 yılına kadar on binlerce çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün anketine göre, her on şirketten dördü önümüzdeki yıl personel sayısını azaltmayı düşünüyor.
Örneğin, Siemens Almanya’da 2.850 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Otomotiv sektöründe Ford, Köln’deki tesisinde önümüzdeki üç yıl içinde 2.900 kişiyi işten çıkaracak. Audi, 2029’a kadar toplam 7.500 kişiyi işten çıkaracakken, Volkswagen 2030’a kadar 35.000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Volkswagen’in yazılım iştiraki Cariad da mevcut 5.900 pozisyondan 1.600’ünü azaltacak.
Tedarikçi Şirketlerde Durum
Otomotiv tedarikçisi ZF Friedrichshafen, Almanya’da 14 bine kadar işten çıkarma planlıyor. Diğer bir tedarikçi olan Schaeffler ise 2 bin 800 kişiyi işten çıkaracak. Bu durum, artan rekabet ve elektrikli araç talebindeki düşüşle ilişkilendiriliyor.
Çelik ve Kimya Sektörleri
Çelik üreticisi Thyssenkrupp, 2030’a kadar 5 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Kimya devi BASF, Ludwigshafen’deki tesisinde her yedi tesisten birini kapatmayı planlıyor. Evonik ise dünya genelinde 2 bin kişiyi işten çıkaracak.
Uzmanlar, bu durumun arkasında yüksek işçilik maliyetleri, artan enerji fiyatları ve yoğun bürokrasi gibi üç ana nedenin bulunduğunu belirtiyor.
Almanya’da işçilik maliyetleri, diğer ülkelere kıyasla oldukça yüksek seviyelerde. Mannheim’daki Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nden (ZEW) Prof. Friedrich Heinemann, uluslararası şirketlerin Almanya’daki yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle işten çıkarmalara daha yatkın olduğunu vurguladı. Heinemann, “Aynı performans için Almanya’da daha fazla maliyet oluşuyor.” diye kaydetti.
Artan Enerji Maliyetleri
AçYoğun enerji harcayan sektörler, yüksek enerji fiyatlarıyla mücadele ederken. Prof. Heinemann, enerji fiyatlarının yüksekliğinin özellikle çelik ve kimya gibi sektörlerde üretim kapasitesinin düşmesine neden olduğunu belirtti. Bu durumun şirketleri olumsuz etkilediğini vurguladı.(bb)