Almanya’da Yaz/Kış Saati Uygulaması Yeniden Tartışma Konusu Oldu

Almanya’da Yaz/Kış Saati Uygulaması Yeniden Tartışma Konusu Oldu

Almanya’da her yıl bahar ve sonbaharda yapılan yaz/kış saati uygulaması yeniden tartışma konusu oldu.

Avrupa’da pazar günü saatler bir saat ileri alınacak. Bu uygulama her yıl hem bahar hem de sonbahar aylarında uygulanmaya devam ederken, Almanya’da yeniden tartışma konusu oldu. Son yapılan anketler, toplumun büyük bir kısmının bu uygulamaya karşı olduğunu gösterdi.

Almanların Yüzde 70’i Saat Değişikliğe Karşı Çıkıyor

Alman sigorta şirketi DAK Sigorta’nın yayımladığı anketin sonuçlarına göre, Almanların yüzde 70’i saat değişikliğine karşı çıkıyor. Bu oran, özellikle 60 yaş ve üzeri kişiler arasında çok daha yüksek. Forsa Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, 60 yaş üstü katılımcıların yüzde 78’i saat değişikliğini tamamen olumsuz buluyor.

“Fiziksel Ve Psikolojik Sağlık Üzerinde Önemli Etkileri Var”

Saat değişikliğinin insanların fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğu da yapılan çalışmalarda ortaya kondu. Katılımcıların üçte biri, bu uygulamanın ardından uyku düzensizlikleri, yorgunluk, sinirlilik gibi olumsuz belirtiler yaşadığını belirtti. Özellikle migren hastaları, saat değişikliklerinin tetikleyici etkiler yarattığını ifade etti.

“Kalp Krizi Riski Yüzde 24 Oranında Artıyor”

Sağlık uzmanları da, saat değişikliğinin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Max Planck Topluluğu’nun verilerine göre, saat değişiminden sonraki günlerde kalp krizi riski yüzde 24 oranında artarken, trafik kazaları ise yüzde 6 oranında yükseliyor. Bu veriler, uygulamanın potansiyel tehlikelerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Avrupa Birliği’nde saat değişikliği uygulamasının tamamen kaldırılması gündemde. 2018 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu, bu konuda farklı tartışmalar yürütüyor. Ancak bugüne kadar ortak bir karara varılamamış durumda.(bb)