“Müslüman Düşmanlığı Ciddiye Alınmalı”

“Müslüman Düşmanlığı Ciddiye Alınmalı”

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan kesici

İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, Almanya’nın Müslümanlar için çok da rahat bir yer olmaktan çıktığını ifade ederken, Almanya Merkez Konseyi Genel Sekreteri Aladdin Beiersdorf-El Schallah da Müslümanlara yönelik suçlardaki artışın endişe verici olduğunu belirterek, bu artışın toplumdaki söylem ile medya ve siyasetin yozlaşmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Almanya’da Müslümanlar, ülkede artan İslam düşmanlığına ilişkin gelişmelerden rahatsızlık duyuyor. Ülkedeki İslam düşmanılığı hakkında değerlendirmelerde bulunan İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici ve Almanya Merkez Konseyi Genel Sekreteri Aladdin Beiersdorf-El Schallah, Müslüman düşmanlığına karşı harekete geçilmesini istedi.

İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici Kesici, Almanya’da uzun yıllardır Müslüman ve İslam düşmanlığı ile Müslümanlara yönelik şiddetin arttığını vurguladı. Özellikle kadınların toplu taşıma araçlarını düşünerek kullandığını ve bir yerden diğer bir yere yalnız gitmemeye çalıştıklarını ifade eden Kesici, “Bu da şunu gösteriyor; Almanya, Müslümanlar için çok da rahat bir yer olmaktan çıktı.” diye konuştu.

“Müslüman Düşmanlığı Ciddiye Alınmalı”

Kesici, Almanya’da Müslüman ve İslam düşmanlığının yeni bir olgu olmadığını belirterek “Bunun, Almanya’da aslında çok uzun bir tarihi var. 2000’li yıllardan itibaren Müslüman düşmanlığın arttığını söylememize rağmen bunu çok ciddiye almadılar.” değerlendirmesinde bulundu.

İslam ve Müslüman düşmanlığına ilişkin sayıların yüksek olmasına rağmen küçük tutulmaya çalışıldığını ifade eden Kesici, bu konuda hazırlanan raporun ve rapordaki önerilerin ciddiye alınmadığını kaydetti.

Müslümanların sıkıntılarının ele alınmadığını vurgulayan Kesici, “Müslümanlar söz aldığı zaman uluslararası terör ve Gazze meselesi ortaya atılıyor. Ancak Müslümanların burada çektiği çileleri ve problemleri göz ardı ediyorlar ve öyle bir şey oldu ki gerçekten konuşacak bir zemin de kalmadı bu konuda.” ifadelerini kullandı.

Kesici, Almanya’da yetişen Müslümanların kendilerini Almanya’ya ait hissetmediğine işaret ederek “İlginç yanı, burada üçüncü ve dördüncü nesil bile artık Türkiye’ye veya Arap ülkelerine gitmeyi düşünüyorlar. Türkiye ve Arap ülkelerini sadece gezilerden ya da annelerin, babalarının anlatmalarından bilmelerine rağmen istikbalini orada görüyorlar. Bu da endişe verici.” diye konuştu.

“Almanya’da İktidar ve Muhalefet Partileri Müslümanlara Karşı Sert Dil Kullanmaya Başladı”

Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında kurulan hükümetin hazırladığı koalisyon protokolünde Müslümanlara yönelik çok fazla bir şeyin yer almadığına işaret eden Kesici, “Eğer varsa da o zaman da aşırılık ve önleyici tedbirler başlığı altında yer alıyor. Bu da şunu gösteriyor; Müslümanlar bu ülkenin bir parçası olarak görülmüyor.” dedi.

Müslüman ve İslam düşmanlığına karşı projelerin yürütülmesi gerektiğini, ancak bu konuda hükümetin maddi desteği kestiğini anlatan Kesici, Almanya’da hemen hemen tüm partilerin Müslümanlara karşı sert bir dil kullanmaya başladığını belirtti.

Alman hükümetinin Müslüman derneklerle diyalog içinde olması için yapılan Almanya İslam Konferansı’nın yapısının da değiştiğine işaret eden Kesici, eskiden büyük toplantıların düzenlendiğini ancak son dönemde bu konferansın alt düzeyde yapıldığını ve Müslümanların temsilcilerinin önemli rol oynamadıklarını veya çoğunun konferansa davet edilmediğini kaydetti.

“Müslümanların Kolektif Olarak Suçlanması Endişe Verici”

Almanya Merkez Konseyi Genel Sekreteri Beiersdorf-El Schallah da ülkede İslam ve yabancı düşmanlığının artmasının sarsıcı bir gelişme olduğunun altını çizerek, “Bunun ne olduğu net bir şekilde tanımlanmalıdır, zira İslam düşmanlığı toplumumuza ciddi bir saldırıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Beiersdorf-El Schalleh, Müslümanlara yönelik suçlardaki artışın endişe verici olduğunu belirterek, bu artışın toplumdaki söylem ile medya ve siyasetin yozlaşmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Müslüman karşıtı ırkçılığın sistematik olarak önemsizleştirildiğini veya görülmediğini vurgulayan Beiersdorf-El Schallah, partilerin Federal Meclis’te Müslüman karşıtı nefrete karşı mücadele etmek yerine kimin daha fazla göçmen ve Müslüman karşıtı olabileceği konusunda yarıştığını söyledi.

Beiersdorf-El Schallah, “Özellikle 7 Ekim 2023 sonrası söylemin, Almanya’daki Müslümanların kolektif olarak suçlanmasına yol açması endişe vericidir.” dedi.

“Müslümanlar Arasında Korku ve Yılgınlık Oluştu”

Başka araştırmaların Müslümanların veya görünüşlerinden dolayı Müslüman olarak algılanan kişilerin yüzde 80’nin Müslüman karşıtı ırkçılıkla karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyduğunu aktaran Beiersdorf-El Schallah, “(Müslümanlar arasında) Hissedilen durum korku, yılma ve direnç göstermeyle şekilleniyor. “ ifadelerini kullandı.

Birçok Müslümanın resmi dairelerde ve sokakta ayrımcılığa uğradığını anımsatan Beiersdorf-El Schallah, “Başörtüsü takmak veya ramazan ayında oruç tutmak gibi dini uygulamaların genel olarak aşırıcılıkla eş tutulduğu çok sayıda vaka var.” bilgisini aktardı.

Beiersdorf-El Schallah, Müslüman karşıtı ırkçılığın yapısal ve siyasi bir sorun olarak kabul edilmesi ve bununla kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak “Biz de buraya aitiz ve artık İslam’ın Almanya’ya ait olup olmadığı sorusu sorulmamalıdır.” diye konuştu.

İslam Düşmanlığı Suçlarında Büyük Artış

Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt açıkladığı Federal Kriminal Dairesinin (BKA), “2024 Siyasi Saikli Suçlar Raporu”nu raporuna göre nefret suçları 2023’e kıyasla yüzde 28 arttı ve 21 bin 733’e yükseldi.

Raporda, bu artışın önemli bir kısmını İslam düşmanlığına yönelik suçların oluşturduğu görüldü.

Almanya’da 2024’de İslam düşmanlığı suçları 2023’e göre yüzde 26,3 arttı ve 1848 olarak tespit edildi. 2024 yılında 79 camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi; bu sayı, 2023’te 70 olarak kayda geçmişti.

2024’te yabancı düşmanlığı suçları da bir önceki yıla göre yüzde 29,1 artarak 19 bin 481’e yükseldi. Bu suçların yüzde 74,8’inin aşırı sağcılar tarafından işlendiği belirlendi.