Almanya’da Kavurucu Yaz Başladı: Uzmanlar Uyardı!

Almanya’da Haziran ayıyla birlikte gelen sıcak hava dalgası etkisini artırarak sürdürüyor. Uzmanlara göre önümüzdeki haftalarda sıcaklıklar 35 dereceyi aşacak, yağış ise beklenmiyor. Bu yazın, şimdiye kadarki en sıcak yazlardan biri olabileceği kaydedildi.
- ALMANYATOPLUM
- 25 Haziran 2025
Almanya’da yaz mevsimi bu yıl rekor sıcaklıklarla başladı. Takvimsel yazın başladığı 21 Haziran’da termometreler 30 derecenin üzerine çıkarken, önümüzdeki günlerde hava daha da ısınacak. Özellikle Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinde hafta sonu ve yeni haftayla birlikte sıcaklıkların 35 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Meteorolog Dominik Jung’a göre bu haziran ayı, ölçümlerin yapıldığı tarihten bu yana en sıcak haziranlardan biri olabilir.
Hafta İçi Kısa Bir Serinlik
Almanya Meteoroloji Servisi’ne (DWD) göre çarşamba günü Rheinland bölgesinde sıcaklıklar 32 dereceye kadar çıkacak. Perşembe günü ise serin hava dalgası etkili olacak,sıcaklık 22 dereceye düşecek, hava parçalı bulutlu ve yer yer sağanak yağışlı olacak. Ancak bu kısa serinlik cuma gününden itibaren yerini tekrar sıcak havaya bırakacak. Hafta sonuna kadar hava her gün biraz daha ısınacak.
Özellikle cumartesi ve pazar günleri sıcaklıklar 30-32 dereceye, pazartesi ve salı günleri ise 35 dereceye kadar yükselebilir. Jung, “Çarşambadan sonra kısa bir serinlik gözüküyor ama ardından hemen yeni bir sıcak hava dalgası gelecek.” uyarısında bulundu.
Yağış Yok, Doğa Tehlikede
Perşembe günkü sağanak dışında 10 Temmuz’a kadar bir yağış beklenmiyor. Bu durum özellikle tarım ve ormanlar için ciddi riskler taşıyor. NRW’de şu an orman yangını tehlikesi üçüncü seviyede. Helmholtz Çevre Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, eyalet genelinde toprak orta düzeyde nemli olsa da doğudaki bölgelerde kuraklık riski daha yüksek.
Özellikle Köln çevresinde 10 Temmuz’a kadar olan dönemde günlük ortalama sıcaklıklar 25 ila 30 derece arasında olacak, bazı günler 35-36 dereceye çıkacak. Geceler de serinlemeyecek. Pazartesi ve salı geceleri sıcaklık 20 derecenin altına düşmeyecek. Bu meteorolojik olarak “tropikal gece” olarak adlandırılıyor.(bb)