Fransa’da Sağlık Problemi Nedeniyle Başını Örten Kız Öğrenci Okuldan Uzaklaştırıldı

Fransa’da Sağlık Problemi Nedeniyle Başını Örten Kız Öğrenci Okuldan Uzaklaştırıldı

@shutterstock

Fransa’nın Annonay kentindeki bir lisede, epilepsi tedavisi nedeniyle saçları dökülen ve bu nedenle başını örten bir kız öğrenci, laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı.

Mustafa Pala

Fransa’nın Ardèche bölgesindeki Annonay kentinde bulunan Montgolfier Lisesi’nde eğitim gören Mélina, sağlık sorunları nedeniyle başını kapattığı için okuldan uzaklaştırıldı. Mélina eğitim hakkından mahrum bırakıldığını belirterek adalet çağrısında bulundu.

Sağlık Gerekçesiyle Başını Kapattı

Epilepsi hastası olan Mélina, hastalığa bağlı olarak ciddi saç dökülmesi yaşadığını ve bu durumu gizlemek amacıyla önce başını örttüğünü, ardından bone takmaya başladığını ifade etti. Genç kız, bu tercihin tamamen sağlık ve psikolojik nedenlere dayandığını, dini bir anlam taşımadığını vurguladı.

Ailenin sunduğu sağlık raporlarına rağmen okul yönetimi, başörtüsünü Fransa’daki laiklik ilkesi kapsamında “dini simge” olarak değerlendirdi ve Mélina’nın derslere katılmasına izin vermedi.

“Hiçbir zaman bunun dini bir mesele olduğunu düşünmedim” diyen Mélina, başını örtmenin tamamen sağlık ve psikolojik nedenlere dayandığını vurguladı. Epilepsiye bağlı olarak yaşadığı saç dökülmesinin kendisi için zaten zor bir süreç olduğunu belirten genç kız, okuldan uzaklaştırılmasının bu durumu daha da ağırlaştırdığını ifade etti.

Okulda Epilepsi Nöbeti Geçirdi

Olay, kasım ayı tatilinden kısa süre önce Mélina’nın okulda geçirdiği ciddi bir epilepsi nöbetiyle daha da gündeme geldi. İngilizce dersi sırasında nöbet geçiren genç kıza, okulda görevli bir hemşire bulunmadığı için anında müdahale edilemedi. Mélina, ambulansla hastaneye kaldırılırken aile, okulda sağlık personeli bulunmamasına tepki gösterdi.

Bu olayın ardından Mélina’nın saç dökülmesinin ilerlediği ve saçlarını tamamen kazıtmak zorunda kaldığı belirtildi.

Okul Yönetiminin Tutumu Tepki Çekti

Kasım tatili sonrası başını örterek okula gelen Mélina’ya, okul yönetimi tarafından yine izin verilmedi. Mélina’nın aktardığına göre, okul müdürü Millî Eğitim’e bağlı bir doktorla yapılan çevrim içi toplantı sırasında, “Bunun örtü olup olmadığına ben karar veririm” ifadelerini kullandı.

Ayrıca müdürün, gözetmenlere talimat vererek başörtü ya da bonenin kulakların üzerinde olmadığı sürece Mélina’nın okula girişine izin verilmemesini istediği belirtildi.

“Açık Bir Ayrımcılık”

Yaklaşık iki aydır eğitim hakkından mahrum kalan Mélina ve ailesi, yaşananların açık bir ayrımcılık olduğunu savunarak yetkililerden çözüm bekliyor. Aile, sağlık sorunları yaşayan öğrencilerin daha insani, duyarlı ve bireysel koşullar gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Aile, sağlık sorunları yaşayan öğrencilerin bireysel koşullarının dikkate alınması ve daha insani bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguluyor.