Gazze’de Ateşkese ve Ramazana Rağmen Halkın Acısı Dinmedi

Gazze’de Ateşkese ve Ramazana Rağmen Halkın Acısı Dinmedi

İsrail saldırısında evleri yıkılan Gazzeli aile ramazanı buruk karşılıyor @aa

Gazze’de yürürlükte olan ateşkese ve Ramazan ayına rağmen saldırılar sürerken, halkın yaşadığı acı dinmiyor. Bölgede hayata tutunmaya çalışan siviller için acil insani yardım ihtiyacının her geçen gün artıyor.

Sınır Tanımayan Doktorların (MSF) Gazze’deki Proje Koordinatörü Hunter McGovern, yürürlükte bulunan ateşkese ve ramazana rağmen halkın acısının hala dinmediğini, saldırıların sürdüğünü ve insani yardıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

McGovern, ateşkese ve ramazan ayına rağmen İsrail’in hedef almayı sürdürdüğü Gazze’deki duruma ilişkin açıklama yaptı. Gazze Şeridi’nin özellikle güneyinde yer alan Sarı Hat üzerinde ve kuzeydoğusunda her gün saldırı gerçekleştirildiğini kaydeden McGovern, bu saldırıların genellikle can kayıplarına yol açtığını belirtti.

Uluslararası Sağlık Personelinin Gazze’ye Girişi Kısıtlanıyor

McGovern, “Özellikle insansız hava araçlarının (İHA) sürekli uçmasıyla sakin bir an bile yaşanmıyor. Gazze halkı, hala terör içinde yaşamaya devam ediyor. Özellikle tıbbi malzemeler olmak üzere hala ciddi insani yardım eksikliği var. Tıbbi malzeme tedarikimizle her gün mücadele ediyoruz. MSF olarak 2025’in son gününden beri kendi tedarikimizi getiremiyoruz. Bu, gıda sağlayan diğer yardım kuruluşları için büyük bir zorluk.” ifadelerini kullandı.

Ateşkese rağmen büyük sorun ve endişe yaşandığına dikkati çeken McGovern, Gazze Şeridi’ne uluslararası tıp uzmanlarının girişinin de kısıtlandığını söyledi.

Gazze’de Hastaneler Dolu Ama Asıl Sorun Tıbbi Malzeme Eksikliği

McGovern, “Hastanelerin çoğunda yatak doluluk oranı yüzde 90 veya 100’ün üzerinde olsa da bu, maalesef ikincil bir sorun. Birincil sorun, tıbbi malzeme girişinin çok sınırlı olmasıdır. Kısıtlamalar var. Ayrıca, özellikle MSF’nin getirmeye çalıştığı uluslararası sağlık personeli konusunda da kısıtlamalar var.” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde görev yapacak uluslararası sivil toplum kuruluşlarına yönelik bu yılın başında getirdiği yeni kayıt uygulamasıyla da mücadele ettiklerini belirten McGovern, 2025’in sonundan beri fiilen bu bölgedeki kayıtlarının silindiğini hatırlattı.

“Ramazan Ayına Rağmen İnsanlar, Hala Büyük Acılar Yaşıyor”

McGovern, “2025’in sonundan bu yana tedarikimizi veya yeni uluslararası personelimizi getiremedik. Bu nedenle şubat sonuna kadar tüm uluslararası personelimizi geri çekmek zorunda kaldık. Şu anda faaliyetlerimizin bir kısmını uzaktan yürütüyoruz. Ben dahil uluslararası personel ayrılmak zorunda kaldı. Bu yüzden şu anda Ürdün’de bulunuyorum.” diye konuştu.

MSF’nin Gazze Şeridi’nde hala faaliyet gösterdiğini anlatan McGovern, bunu sınırlı kapasiteyle uzaktan yönetimle denediklerini belirtti.

McGovern, şunları kaydetti: “Lütfen, Gazze halkını unutmayın. Ateşkes olmasına rağmen halkın çektiği acılar dinmedi. Halkın geneli hala çok ilkel koşullarda, plastik örtülerin altında yaşıyor. Hijyen ve sağlık hizmetleri son derece yetersiz. Tıbbi bakıma erişim çok sınırlı. Sunulan sağlık hizmetleri de çok kısıtlı. Ateşkes var ama bombalar hala sık sık yağıyor. Hala kayıplar var. Ramazan ayına rağmen insanlar, hala büyük acılar yaşıyor.” (aa,c)