Karlsruhe’de Üç Kişinin Öldüğü 30 Yıl Önceki Kundaklama Hâlâ Aydınlatılamadı

Karlsruhe’de Üç Kişinin Öldüğü 30 Yıl Önceki Kundaklama Hâlâ Aydınlatılamadı

Almanya’nın Karlsruhe kentinde 30 yıl önce üç Türkiye kökenlinin hayatını kaybettiği kundaklama saldırısının failleri hâlâ bulunamadı. Soruşturma sonuçsuz kalırken, yeni belgesel unutulan cinayeti yeniden gündeme taşıyor.

Almanya’nın Karlsruhe kentinde 16 Ekim 1996’da meydana gelen kundaklama saldırısının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen failler hâlâ tespit edilemedi. Markgrafenstraße 41’deki bir binada 30 yıl önce çıkan yangında Fethiye ve Alahattin Yılmaz çifti ile 52 yaşındaki Hüseyin Evcim hayatını kaybetmişti. Yangının kundaklama olduğu belirlenirken, olayın arkasındaki kişi ya da kişiler bugüne kadar ortaya çıkarılamadı.

Olayın 30. yıl dönümünde, saldırıyı ve geride bıraktığı izleri konu alan bir belgesel yapıldı. “Markgrafenstraße 41 – Hâlâ Yanan Ateş / Das Feuer, das noch brennt” adlı belgesel Karlsruhe’de gösterildi. Yönetmen Walter L. Brähler’in hazırladığı yapım, saldırının mağdurlarına ve yakınlarının 30 yıldır devam eden acısına odaklanıyor.

700’den Fazla İpucu Sonuç Vermedi

Yangının ardından polis, 30’dan fazla kişiden oluşan özel bir soruşturma ekibi kurmuş, inceleme sonucunda yangının kasıtlı çıkarıldığı ve yangın hızlandırıcı maddeler kullanıldığı belirlenmişti.

Ancak soruşturma kapsamında değerlendirilen 700’den fazla iz, saldırının faillerini belirlemeye yetmedi.

Savcılık, cinayet şüphesiyle yürütülen soruşturmayı 1999’da sonuç alamadan geçici olarak kapattı. Olayın aşırı sağcı bir saldırı olduğu yönündeki şüpheler de eldeki delillerle kanıtlanamadı.

NSU İhtimali de İncelendi

Almanya’da aşırı sağcı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’nün (NSU) ortaya çıkarılmasının ardından, 2011’in sonlarından itibaren Karlsruhe’deki saldırının bu örgütle bağlantılı olup olmadığı da araştırıldı. Eski deliller üzerinde yapılan DNA karşılaştırmaları ise yeni bir sonuca ulaşılmasını sağlamadı.

Karlsruhe Savcılığı, dosyanın tamamen gündemden çıkarılmadığını ve yeni bulguların belirli aralıklarla incelendiğini bildirdi. Savcılık sözcüsü Manuel Graulich, bugüne kadar aşırı sağcı çevrelerin faaliyetlerine ilişkin bir bulguya ulaşılamadığını açıkladı. Yetkililer, soruşturmanın ilerleyebilmesi için kamuoyundan gelebilecek yeni ihbarları bekliyor.

Ailenin Adalet Bekleyişi Sürüyor

Saldırıda hayatını kaybeden Fethiye ve Alahattin Yılmaz’ın torunu Damla Yılmaz, çocuk yaşta tanık olduğu olayın etkilerini hâlâ yaşadığını belirtti. Belgeselin hazırlanması sırasında geçmişe ilişkin anıların yeniden canlandığını ve kendisinde panik ataklara yol açtığını ifade etti.

Ailenin en büyük beklentisinin saldırıyı kimin, neden gerçekleştirdiğinin ortaya çıkarılması olduğunu vurgulayan Damla Yılmaz, aradan geçen zamana rağmen adaletin sağlanamamış olmasından duyduğu öfkeyi dile getirdi.