“Cenaze Konusunda Eğitime Büyük İhtiyaç Var”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) teşkilatları beşikten mezara kadar hizmet kaidesiyle en acılı günlerinde de insanların yanında olmaya devam ediyor. IGMG Kadınlar Teşkilatı’nın sunduğu cenaze alanındaki hizmetler de büyük ilgi ve takdir görüyor.

Özellikle pandemi dönemi ile birlikte öne çıkan konulardan biri de korona nedeniyle vefat edenlerin cenazeleri oldu. IGMG bu noktada da fetva, irşad ve cenaze hizmetleriyle insanlara en iyi hizmeti sunmaya  devam etti.

IGMG Kadınlar Teşkilatı (KT) çatısı altında yapılan cenaze alanındaki eğitimlerine dair Camia’ya konuşan IGMG  KT Teftiş Başkanı ve UKBA Sorumlusu Hatice Çevik, 2014 yılından beri tüm bölgelerde bu çalışmaların teşvik edildiğini söyledi. Çevik şöyle konuştu: “2014 yılından beri cenaze bilgilendirme eğitimi, kefenleme ve yıkama seminerleri yapıyoruz. Tüm bölgelerimizi ve şubelerimizi bu çalışmayı yapmaya teşvik ediyoruz. İki yıldır malum pandemiden dolayı getirilen kısıtlamalar nedeniyle yüz yüze bu seminerleri yapamadığınız için birçok yerde online seminerler yaptık. Online çevrimiçi cenaze eğitim bilgilendirmelerinde tabii ki uygulama bölümünü, yıkama, kefenleme bölümünü gösteremiyoruz. Yüz yüze seminerlerde bizzat orada bulunan bir hanım üzerinde uygulamalı yapıyorduk. Online olunca teorik bilgileri aktarıyoruz ama bu bile büyük bir ihtiyacı karşılıyor.”

Cenazeye dair bu eğitimler çok önemli bir çalışma, ancak bir çok yerde imamlar bu eğitimi aldıkları için yapıyor ama kadınlarda sıkıntılar yaşanıyor. Çevik, Müslüman kadınlar arasında bu konuda bilgiye sahip kadın sayısının azlığı nedeniyle çalışmaya büyük ilgi olduğunu vurguladı. Çevik “Çok talep alıyoruz, bütün IGMG bölgelerinden, bütün şubelerden talep var, her bölge senede bir kez yapıyor ve kendi şubelerinde de uyguluyor, ayrıca büyük şubelerimiz de böyle cenaze yıkama seminerleri yapıyorlar.” dedi.

Çevik konuşmasının devamında şunları aktardı: “Talep çok yüksek, geçen haftalarda böyle bir online çalışma yaptık. Kuzey Hollanda bölgemizin ev sahipliğindeki programa Avrupa’daki bütün bölgelerimizden Yunanistan’dan hatta Türkiye’den Balkanlar’dan katılan kardeşlerimiz vardı. Yaklaşık 500 kişiye ulaşıldı. Güney Hollanda Bölgemizde ve bazı bölgelerde, bazı şubelerde hanımlar toplanmışlar beraber şubelerinde bu çalışmayı takip etmişler, izlemişler.  Bilgilendirmelerden sonra çok yoğun bir soru cevap oldu. Farklı konularda, cenaze getirme, götürme, yıkama, gayrimüslim akrabası olunca neler yapmamız gerekiyor gibi konularda da sorular soruldu.  Koronadan vefat edenin cenazesi nasıl yıkanır, yıkanmasa ne olur gibi sorular ise iki yıldır ağırlıkla sorular sorulardan.”

Cenaze eğitim seminerlerinde ayrıca, hasta ziyaretleri, sekerat hâlinde iken neler yapılması gerektiği, vefat gerçekleşince neler yapılacağı, taziye dönemi ve cenaze konusunda insanların sıkıntıları olduğunda nerelere başvurabilecekleri, cenaze derneği üyeliklerinin işlevi gibi konular da anlatılıyor.

ONLİNE TAZİYELER

Kadınlar Teşkilatı cenaze bilgilendirme seminerlerinin yanı sıra pandemi döneminde koronadan vefat eden bireylerin aileleri için yüz yüze taziyelerin sıkıntılı olduğu dönemlerde online taziyeler düzenlenmesi için bölge ve şubeleri yönlendirdi. Online taziyelerde aileyi tanıyanlar online olarak katılıyor ve online baş sağlığında bulunuyor ile Kur’ân-ı Kerîm okunuyor. Bilhassa kadınların ve ailenin tek başına olmamaları için tamamen yalnız bırakılmamaları adına yapılan çalışma, online taziyeler de Müslümanlardan rağbet gördü. Hatice Çevik “Böylece yakını vefat eden kadınların bu şekilde derdi paylaşıldı ve gerçekten çok güzel bir çalışma oldu diye de geri dönüşler alıyoruz.” dedi.

UKBA Cenaze Yardımlașma Derneği de cenaze eğitimi alanındaki çalışmayı her zaman destekleyerek, bölgelerin yanında oluyor, beyleri bu çalışmaları yapmaya teşvik ederken ve kadın cemaate de destekliyor.

“Ölümün Hak Olduğunu Hatırlayıp İsyan Etmeyeceğiz.”

Danimarkalı Müslüman kadınlar da İslam Toplumu Kadınlar Teşkilatı öncülüğünde kadınlara yönelik olarak düzenlenen uygulamalı cenaze kursuna katıldı. Kursta ölüme dair bir de seminer yer aldı.

Danimarka Kadınlar Teşkilatı Kurumsal İletişim Başkanı Fadime Başoda Temurkaynak, Danimarka İslam Toplumu Kadınlar Teşkilatı’nın  ikincisini organize ettiği cenaze kursu 60 kişilik bir katılım ile tamamlandığını bildirdi. İlk defa 2018 yılında uygulamaya konulan cenaze kursu, pandemi döneminde ertelenmek zorunda kalınmıştı.

Cenaze kursuna eğitimci hatibe Dilşen Deniz katılarak “Müslüman’ın dünya ve ahirete bakışı” başlıklı bir seminer verdi. Deniz, “Ölümün hak olduğuna ve Allah’tan geldiğini hatırlayıp isyan etmeyeceğiz.” diyerek hatırlatmalarda bulundu.

Uygulamalı olarak kefenleme işlemleri yapılarak, katılımcılara dinî işlemler hakkından sorular sorma imkânı sunuldu. Deniz, Danimarka’da çok fazla kesimden insanın cenaze yıkama ve kefenleme işlemleri için arayış içinde olduğunu belirterek gerek erkek gerek kadın cenazeleri için birçok insanın cenaze işlemleri hakkında bilinçsiz olduğunu ve bunu öğrenmenin önemine değindi.

Ayrıca Ravza Cenaze Fonu sorumlusu Nevzat Korkmaz, cenaze resmî işlemleri hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak cenaze fonu üyeliğinin önemini anlattı. Yine merak edilen konularda soru-cevap yapıldı. (ik)

Son olarak yapılan IGMG Köln Bölgesi organizesinde düzenlenen online Cenaze Eğitim ve Bilgilendirme Semineri’ne 293 kişi katıldı.