Belçika’da 1 Şubat’ta Neler Değişecek? Ulaşım Zamlanıyor, Trafik Cezaları Artacak!

Belçika’da 1 Şubat’ta Neler Değişecek? Ulaşım Zamlanıyor, Trafik Cezaları Artacak!

Belçika’da halk şubat ayına birçok değişiklikle merhaba diyecek. 1 Şubat Çarşamba gününden itibaren Belçika’da nelerin değişeceğini Camia Haber okurları için derledik.

Talha İnam

Belçika’da vatandaşlar şubat ayı ile birlikte birçok değişiklikle karşılaşacak. Söz konusu yenilikler vatandaşların cebini de yakından ilgilendiriyor. Gelecek değişikler genel olarak enerji, sağlık ve ulaşım alanıyla ilgili.

ISINMA PRİMİ ÖDENECEK

1 Şubat’tan itibaren, ağırlıklı olarak pelet ile ısınan tüketiciler 250 Euro’luk prim için başvuru yapılabilecek.

Primden yararlanabilmek için 1 Haziran 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında en az 500 kilogram peletin alınması gerekiyor.
Başvurular 30 Nisan 2023 tarihine kadar yapılabilecek.

ULAŞIM ZAMLANIYOR

Belçika Ulusal Demiryolu Şirketi SNCB , ücretlerinde ortalama yüzde 8.73’lük bir artışa gidiyor.
Artış şubat ayından itibaren 65 yaş üstü için 7,80 Euro(+0,60 Euro) ve 26 yaş altı için 7,10 Euro (+0,50 Euro) olacak.
Yeni zam ile on seferi kapsayan normal bir bilet 9 Euro daha pahalı olacak. Biletler dijital formda 93 Euro’ya, basılı olarak ise 96 Euro’ya satılacak.

Brüksel Havalimanı’na gidiş ve gelişlerinde daha önce 6,20 Euro olan bilet fiyatı ise 6,40 Euro’ya yükseliyor. Evden işe ve okula sezonluk bilet ücretleri de yüzde 9,73 oranında zamlanacak.

AŞIRI HIZA SIFIR TOLERANS

Brükselin güneyindeki Valon Brabant bölgesinde de 1-28 Şubat 2023 tarihleri arasında yol güvenliğini artırmaya yönelik kontroller sıkılaştırılacak.  Hız sınırının 1 ila 30 kilometre arasında aşılması halinde, suçun ciddiyetine bağlı olarak 80 Euro ila 400 Euro arasında bir ücretin derhal ödenmesi talep edilecek.

Hız sınırının saatte 30 kilometreden fazla aşılması durumunda ise doğrudan hukuki süreç başlatılacak.

ÇOCUKLAR İÇİN KISTIK FIBROZIS TEDAVİSİNİN GERİ ÖDEMESİ

Kistik fibrozis tedavisinde kullanılan Kaftrio ilacı, 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren koşulları karşılayan 6-11 yaş arası çocuklar için tamamen geri ödenecek. Bu durum, 4 aylıktan itibaren monoterapi olarak kalydeco için de geçerli olacak.