Almanya’da Muayene Ücretinde Reform Planı: “Vatandaş 2 Bin Euro Cebinden Ödesin”

Almanya’da Muayene Ücretinde Reform Planı: “Vatandaş 2 Bin Euro Cebinden Ödesin”

Almanya’da sistemi her geçen gün pahalaşırken, Alman uzman Raffelhüschen, vatandaşların yıllık 2 bin Euro‘ya kadar muayene payı ödemesi önerisinde bulundu.

Almanya’da sağlık sistemi her geçen gün pahalaşmaya devam ediyor. Yıllık 10 ila 20 milyar Euro’luk artış söz konusu. Buna göre sağlık sigortası primleri de yıldan yıla artış gösteriyor.

vatandaş kendi cebinden katılım payı ödemeli

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomi Uzmanı Bernd Raffelhüschen, söz konusu sistemin artık kaldırılamayacak bir noktada olduğunu belirtirken, tepki çekecek bir reform planı sundu. Alman Uzman, “Gelecek dönemlerde vatandaş kendi cebinden katılım payı ödemeli. Her muayenenin ardından söz konusu hastaya bir fatura verilmeli. Bunun bir kısmını sağlık sigortası, geri kalanını ise vatandaş karşılamalı. ” önerisinde bulundu.

“yüzde 50’ye kadar vatandaş karşılamalı”

Bernd Raffelhüschen, vatandaşların kademeli olarak ilk etapta muayene ücretinin yüzde 50’sine, daha sonra yüzde 20’sine kadarını kendisinin üstlenmesi tavsiyesinde bulundu. Ödenecek toplam miktarın yıllık olarak 2 bin Euro’ya kadarını vatandaşın kendisinin karşılaması gerektiğinin altını çizdi.

“kendisine bağlı risklerde yüzde 100 karşılamalı”

Ayrıca vatandaşların, tamamen kendisine bağlı risklerden (kayak vs. gibi) dolayı oluşan sakatlıkların tedavilerinde ise tedavi ücretlerini yüzde 100 olarak kendisinin karşılaması gerektiğini belirtti.

“halkın büyük bir çoğunluğu için bu mümkün değil”

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise önerilen sağlık reformu ile ilgili olumsuz konuşurken, “Bernd Raffelhüschen gibi üniversitede profesörlük yapan kişiler veya benim için bu öneri maddi anlamda karşılık bulabilir fakat halkın büyük bir çoğunluğu için bu mümkün değil.” ifadelerini kullandı.(bb)