Gündem

Almanya’nın Depremzedelere Vereceği “Kolay Vize” İşkenceye Dönüştü

Almanya’nın depremzedelere vaat ettiği "kolaylaştırılmış vizenin" kolay olmadığı, vizenin, tüm evraklar hazır olsa da “schengen bölgesini terk etmeyeceğine dair makul şüpheler bulunduğu” gerekçesi ile birçok depremzedeye verilmediği ortaya çıktı.
24 Şubat 2023
@shutterstock

Almanya’nın Türkiye ve Suriye’deki depremzedelerin Almanya’daki birinci ve ikinci dereceden akrabalarının yanına gelebilmeleri için uygulamaya koyduğu “kolaylaştırılmış vize süreci”nin kolaylaştırılmış bir süreç içermediği ortaya çıktı. Vize için müracaat edenler sürecin işkenceye dönüştüğünü ve müracaatların reddedildiğini bildirdi.

Ücretsiz Denilen Vizenin Ücreti 80 Euro

Ücretsiz denilen depremzede vizelerinin de ücretsiz olmadığı, vize için 80 Euro, iDATA koordinasyon ücreti olarak da 650 TL alındığı ortaya çıktı.

Taahhüt beyannamesi ve ekstra oda şartı

Bu arada, Almanya’daki akrabadan istenen taahhüt beyannamesinin alınması sürecinde de sıkıntılar yaşanmaya başladı. Almanya’daki akrabanın evinde ek oda yoksa taahhüt beyannamesi verilmiyor.

Ayrıca belediyelerin, akrabasını getirmek isteyenlerin geliri için de kendilerine göre bir limit belirledikleri ortaya çıktı. Bu limitin altında geliri olanlardan ise belediyeden belediyeye değişiklik arzeden oranda taahhüt bedeli isteniyor. Bu bedel Remscheid belediyesinde kişi başına 3.000 Euro iken Köln belediyesinde 2.500 Euro olarak alınıyor.

Depremzede Yeşim Topdemir’e “Schengen bölgesini terk etmeyeceğine dair makul şüpheler bulunduğu” iddiasıyla vize verilmedi.

“Schengen Bölgesini Terk Etmeyeceğine Dair Makul Şüphe”

Türkiye’de, akrabasını yanına gelmek için vize başvurusu yapan depremzedelerin birçoğuna ise olumsuz yanıt verildiği belirtildi.

Deprem bölgesinde evi zarar gören ve Almanya’nın depremzedelere kolaylaştırılmış vize uygulamasından yararlanarak Almanya’da yaşayan kardeşinin yanına gelmek isteyen ancak vizesi reddedilen Yeşim Topdemir Camia Haber’e konuştu.

Geçen Pazartesi vizeye başvurduğunu, 30 bin Euro teminatlı seyahat sigortası, taahhüt beyannamesi, uçak bileti dahil olmak üzere kendilerinden istenilen tüm evrakların tam olduğunu bildiren Yeşim Topdemir, vizesinin “Schengen bölgesini terk etmeyeceğine dair makul şüpheler bulunduğu” iddiasıyla reddedildiğini açıkladı. Karara anlam veremediklerini kaydeden Topdemir, vize için Diyarbakır’dan Ankaraya geldiğini belirterek, deprem sebebiyle yaşadığı sıkıntılara yenisinin eklendiğini aktardı. Almanya’nın resmi kurumlarının açıkladığının aksine vize sürecinin 9 iş günü sürdüğünü belirterek, deprem nedeniyle zaten mağdur olan insanların bu tarz yanlış yönlendirilmeler nedeniyle yeni mağduriyetlere maruz kaldıklarını dile getirdi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş