Almanya Sağlık Bakanı Lauterbach: Kovid-19 Aşısının Yan Etkileri İçin Çok Üzgünüm

Almanya Sağlık Bakanı Lauterbach: Kovid-19 Aşısının Yan Etkileri İçin Çok Üzgünüm

Almanya’nın Sağlık Bakanı Karl Lauterbach katıldığı bir televizyon programında Kovid-19 aşısının yan etkileriyle mücadele edenler için “çok üzgünüm” demesi büyük tepki topladı.

Almanya’nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Sağlık Bakanı Karl Lauterbach pandemi döneminde koronavirüs vaka sayılarının giderek yükselmesi sebebiyle vatandaşlara aşı olmalarını tavsiye etmişti. Lauterbach ayrıca genel bir aşı zorunluluğunun da savunucularından biriydi.

Fakat Lauterbach’ın 12 Mart günü Alman televizyon kanalı ZDF’e verdiği röportajda, aşının yan etkileri ile alakalı söyledikleri herkesi şaşırttı. Lauterbach, Kovid-19 aşısının yan etkileriyle mücadele eden mağdurlara “Çok üzgünüm” demekle yetindi. Ayrıca, Kovid-19 aşısının uzun vadeli olumsuz yan etkilerinin hızlı bir şekilde tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Lauterbach, yan etkilerin 10 binde bir görüldüğünü savundu.

[post-refarans id=”31994″ taraf=”sol”]

“KÂR ORANLARINA GÖRE SORUMLULUĞU BİRLİKTE ÜSTLENMEK GEREKİR”

Kısa sürede bir eylem planı hazırlanacağını belirten Lauterbach, bunun için klinik tablonun da netleşmesi gerektiğini ifade etti. Lauterbach, AB’nin aşı üretici firmalarla yaptığı anlaşmanın temelinde aşının yan etkilerinden firmaların değil devletin sorumlu olduğunu belirtti ve, “Aşı üreticisi firmaların elde ettikleri kâr oranına bakarak sorumluluğu birlikte üstlenmenin iyi bir jestten daha fazlası olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“TALİHSİZ” TWEETLER…

Lauterbach, pandemi döneminde hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik aşı zorunluluğunu savunmuş ve birçok vatandaş 2G kuralıyla kamusal alanın büyük bölümünden uzaklaştırılmıştı. Bakan, 2022 yılında bir televizyon programında, aşının yan etkisinin “yok denecek kadar az” olduğunu ifade etmiş, çocuklardaki yan etkilerini de attığı tweetlerle “hafif” veya “yan etkisi yok” diyerek savunmuştu. Tüm bu söylemlerinin aksine Lauterbach, 12 Mart günü attığı tweetleri “talihsiz” olarak nitelendirdi.

“AŞININ YAN ETKİSİ OLMADIĞINI SÖYLEMEK BÜYÜK HATAYDI”

Lauterbach’ın aşı konusundaki geri adımını, Hamburg Üniversitesi’nden virolog Jonas Schmidt-Chanasit, “Aşının yan etkisiz olduğunu söylemek büyük bir hataydı. Bu tıbbi açıdan yanlıştı ve bilimsel verilerle örtüşmüyordu.” şeklinde değerlendirdi. Schmidt-Chanasit ayrıca, “Halkın güvenini korumak için en başından itibaren dürüst olmak gerekiyordu. Bu güven kaybı bizi uzun yıllar boyunca meşgul edecek.” dedi. (c)