Almanya’da Süresiz Grev Gündemde: Trenler Yine Duracak!

Almanya’da Süresiz Grev Gündemde: Trenler Yine Duracak!

Alman Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) sınırsız greve çıkabileceklerini açıkladı. Son kararın perşembe günü verileceği duyuruldu.

Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB) ve Alman Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) arasında anlaşmazlık nedeniyle yeni grev gündemde. EVG, sınırsız greve çıkabileceklerini açıkladı. Buna göre gelecek günlerde tüm tren seferleri tekrardan durdurulabilir.

karar perşembe günü açıklanacak

Müzakereleri yürüten Kristian Loroch, EVG Başkanı’nın perşembe günü konuyla ilgili kararını vereceğini açıklarken, süresiz grevin mümkün olduğunun altını çizdi.

“EVG Uzlaşmaya yanaşmıyor”

Alman Demiryolları’ndan yapılan açıklamada ise EVG’nin uzlaşmaya yanaşmadığı vurgulanırken, “Bu durumdan zarar gören, çalışanlarımız ve yolcularımız oluyor.” diye kaydedildi. 140 sayfalık sözleşme metninin çoktan tamamlandığı belirtilirken, “Hedefe ramak kala EVG herşeyi sıfırladı. Bu yaşananlar inanılmaz.” ifadeleri kullanıldı.

230 bin işçinin maaşı söz konusu

EVG, şubat ayından bu yana onlarca demiryolu şirketiyle yaklaşık 230 bin işçi için daha yüksek maaş konusunda müzakereler yürütüyor. EVG, Bayerische Regiobahn, Nordwestbahn ve Transdev Hannover gibi şirketleri içeren Transdev Group ile anlaşmaya varıldığını duyurdu. Diğer özel demiryolu şirketlerinin de yaklaşık aynı düzeyde bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu duyuran sendika, bu anlaşmaları Alman Demiryolları ile yapılan müzakereler için bir ölçüt olarak nitelendirdi.

Bu yıl iki grev yapıldı

Bu yıl Almanya’da iki kez toplu uyarı grevi yapılmış ve tren seferleri durdurulmuştu. Ver.di ve EVG sendikalarının, 27 Mart’ta ulaştırma sektöründe öncülük ettiği uyarı grevinde uçak, tren ve otobüs seferlerinin büyük bölümünü durma noktasına gelerek ülkede ulaşımı felç etmişti. EVG, son olarak 14-16 Mayıs tarihleri arasında çıkılan grev boyunca, şehirlerarası tüm tren seferleri, yolcu ve yük taşımacılığını durdurmuştu.(bb)