Almanya’da Asgari Ücrete 41 Cent Zam Yapılacak

Almanya’da Asgari Ücrete 41 Cent Zam Yapılacak

Almanya’da asgari ücrete 2024 yılından itibaren 41 Cent zam yapılacak. 2025 yılında ise 41 Centlik ikinci zam yapılacak. Zam oranı böylece iki yılda 82 Cent olacak.

Almanya asgari ücret tespit komisyonu saati 12 Euro olan asgari ücrete 2024 yılından itibaren 41 Cent zam yapılmasını önerdi. Komisyon ayrıca, 2025 yılı için de zam önerisinde bulundu. Komisyonun zam önerisine göre asgari ücret 2025 yılında da 41 Cent artacak. Böylece iki yıl içinde asgari ücret saat başına 82 Cent artmış olacak.

Almanya’da asgari ücretler en son 2022 yılında saati 12 Euro olarak yasa yoluyla tespit edilmişti.

Siyasetin Oyuncağı Olduk

Asgari ücret komisyonunda bulunan işveren temsilcilerinin, asgari ücretin siyaset tarafından belirlenmesine karşı çıktıkları ve “Artık siyasetçilerin oyuncak topu hâline dönüştükleri” şeklinde eleştirilerde bulunduğu açıklandı. Asgari ücret komisyonunda 3 işveren ve 3 de işçi temsilcisi bulunuyor.

Medyada yer alan haberlere göre, işveren tarafı, asgari ücretin artırılmasının rekabeti zorlaştıracağı ve işverenlerin daha fazla istihdamını engelleyeceğini öne sürdü.

Bu arada, Alman sosyal yardım dernekleri birliği (Paritätische Gesamtverband) ise asgari ücretin en az saat başı 14 Euro olması gerektiğini açıkladı. Birlik sözcüsü Ulrich Schneider “her çalışan çalıştığı ile geçimini temin edebilecek durumda olmalı. Ayrıca emeklilik döneminde de yoksulluğa düşmemeli.” dedi.