Almanya’da 63 Yaşında Emeklilik İçin Rekor Başvuru

Almanya’da 63 Yaşında Emeklilik İçin Rekor Başvuru

Almanya’da 63 yaşında emeklilik için 245 bin kişi başvurdu. Başvuruların rekor seviyeye ulaşmış olması mevcut düzenlemeyle alakalı yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Almanya’da birçok kişi 63 yaşında emeklilik hakkına hangi koşullarda sahip olabileceğini merak ediyor. Ülkede bir taraftan kalifiye elemen açığı giderek artarken diğer taraftan emeklilik başvurularının rekor seviyeye ulaşmış olması mevcut düzenlemeyle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Düzenlemeye yönelik gelen eleştiriler emeklilik sisteminin daha esnek hâle getirilmesini ve özellikle yaşı ilerlemiş çalışanlara yönelik yarı zamanlı çalışma imkânlarının artırılmasını savunuyor.

ERKEK EMEKLİLER KADIN EMEKLİLERDEN FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALIYOR

Buna göre 2014 yılından beri yürürlükte olan 45 yıllık sigortalılara yönelik düzenlemenin kaldırılması isteniyor. Mevcut başvuruların değerlendirilmesinin ardından 63 yaşındaki emeklilik düzenlemesinin aşamalı olarak kaldırılması gerektiği yönünde talepler artmaya başladı. Düzenlemenin özellikle erkek emekliler için ayrıcalık teşkil ettiği yönünde eleştiriler de mevcut. Buna göre 2022 yılının sonunda erkekler 1.700 Euro emekli maaşı alırken, kadınlar ise uzun yıllar sigortalı oldukları için ayda 1.300 Euro’nun altında emekli maaşı alma hakkına sahip.

ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEYEN MAAŞINDAN KESİNTİYİ DE KABUL ETMELİ

Özellikle işverenlerinden genellikle ek emeklilik maaşı alan erkeklerin, diğer erkek ya da kadın meslektaşları gibi normal emeklilik tarihine kadar çalışmaya devam etmeleri gerektiği de mevcut düzenlemeye yönelik gelen eleştiriler arasında. Aksi hâlde bu kişilerden tüm çalışanlar gibi emeklilik için bir miktar kesintiyi kabul etmeleri de bekleniyor.

Mevcut durumda emeklilik sigortası halihazırda kısmi emekliliğin yanı sıra sadece yarı zamanlı çalışabilen kişiler için tam iş gücü kaybına bağlı emeklilik maaşı sunuyor. Bu seçenekler, 45 yıl çalışmış tüm çalışanların, hâlâ çok zinde olsalar dahi, istisnasız olarak erken emekliliğe ayrılmalarına izin vermek yerine genişletilmesi gerektiğini içeriyor.(fy)