Almanya’da Sürücüler Dikkat: 2024’te Yeni Ehliyet, Yakıt Zammı ve Yeni Sigorta Sınıfları Geliyor!

Almanya’da Sürücüler Dikkat: 2024’te Yeni Ehliyet, Yakıt Zammı ve Yeni Sigorta Sınıfları Geliyor!

Almanya’da 2024 yılında araç sahipleri için yeni uygulamalar yürürlüğe giriyor. Camia Haber, sürücüleri yakından ilgilendirecek yeni uygulamaları okuyucuları için derledi.  

Almanya’da 2024 yılında araç sahipleri için yeni kurallar ve uygulamalar yürürlüğe giriyor. Camia Haber, ehliyet değişikliği, yakıt fiyatları ve yeni sigorta sımıflandırmaları gibi güncellenen yeni uygulamaları okuyucuları için derledi.

ehliyet değişikliği

Almanya’da 1965 ile 1970 yılları arasında doğmuş ve hala pembe veya gri ehliyete ehliyete sahip olanlar, bu ehliyeti, 19 Ocak 2024 tarihine kadar sahteciliğe karşı korumalı bir ehliyet kartı ile değiştirmek zorunda. Eski ehliyet ile yakalananlara ise 10 Euro para cezası verilecek. Yeni sürücü ehliyeti 15 yıl süreyle geçerli ve ücreti 25 Euro olacak.

karbondioksit vergisinde yeni aşama

Yeni yılda karbondioksit vergisinde yeni aşamaya geçilecek. Hükümetin yeni kararına göre fiyat ton başına 40 Euro olacak. Benzin ve dizel yakıtın litre başına fiyatı benzinliklerde yaklaşık üç cent artacak.

sigorta sınıfları değişiyor

Araç sigortalarındaki sınıflandırmalar da yeni yılda değişiyor. 5.9 milyon sigorta sahibi yeni sınıflardan faydalanacakken, 7.1 milyon kişi daha kötü sınıflandırmalarla karşılaşacak.

muayenelerde değişiklik

Plakasında yeşil bir “TÜV” (muayene) etiketi bulunanlar, 2024 yılında ana muayeneye gitmek zorunda olacak. Başarılı bir muayene sonrasında bu kişilere mavi bir etiket verilecek. Daha sonra araç 2026 yılında tekrar muayeneye götürülmek zorunda olacak. Yeni araçlar (3.5 ton ve altı otomobiller ve karavanlar) için üç yıllık bir (sarı etiket) geçerlilik söz konusu.

15-25 euro arasında cezası var

Ayrıca ana muayeneyi iki aydan fazla süreyle geçirenleri 15 Euro para cezası bekliyor. Bu ceza, süreyi iki ile sekiz ay arasında geçirenler için ise 25 Euro. Sekiz aydan fazla geçirenler ise 60 Euro para cezası ve Flensburg’da bir ceza puanı alıyor.

bazı ek asistanlar zorunlu olacak

2024 yılı itibarıyla, tüm yeni araçlar, ABS, ESP veya lastik basınç sistemleri gibi mevcut gerekli yardımcı asistanların yanında bir dizi ek yardımcı sisteme sahip olmak zorunda. Bunların arasında akıllı hız asistanı, bir siyah kutuda veri kaydı ve acil fren asistanı bulunuyor.

elektrikli araçlara teşvik primi

Yeni yıldan itibaren, net liste fiyatı 45 bin Euro’ya kadar olan elektrikli araçlar ve yakıt hücresi araçları için devletin teşvik payı 3 bin Euro olacak. Daha yüksek liste fiyatına sahip araçlar için bu tarihten itibaren herhangi bir teşvik alınamayacak. Tüzel kişiler bu haktan yararlanamayacak. Söz konusu teşvik, sadece şahsi kullanıma yönelik sunulacak.(bb)