İtalya, Göçmenlere Yardım Eden Almanya’ya Tepki Gösterdi

İtalya, Göçmenlere Yardım Eden Almanya’ya Tepki Gösterdi

Avrupa Birliği’nin iki önde gelen üyesi Almanya ve İtalya arasında düzensiz göç konusundaki anlaşmazlık devam ediyor.

Kuzey Afrika’ya en yakın adası Lampedusa’ya 11-17 Eylül haftasında 11 bin göçmenin geldiği İtalya, aynı dönemde Fransa ve Almanya ile bu konuda anlaşmazlık yaşamıştı.

[post-refarans id=”48016″ taraf=”sol”]

Fransa’nın İtalya sınırında kontrolleri artırmasına karşın Macron’un “Göç konusunda İtalya yalnız bırakılmamalı” şeklindeki çıkışı ve Meloni’nin bu açıklamayı memnuniyetle karşılaması ilişkileri yumuşatmıştı.

Almanya STK’ları destekleme kararı aldı

Buna karşın, İtalya’nın Akdeniz üzerinden göç akınına maruz kaldığı sırada bu ülkeyle “Dublin Anlaşması”nın şartlarına uymadığı gerekçesiyle “gönüllü göçmen paylaşım mekanizması”nı durduran Almanya’nın son olarak Akdeniz’de kurtarma operasyonu yapan STK’leri destekleme kararı alması, iki ülke ilişkilerini germişti.

İtalya Başbakanı: Şaşkınlık içindeyim

İtalya Başbakanı Meloni, 23 Eylül’de Alman mevkidaşı Olaf Scholz’a gönderdiği mektubunda, Almanya’nın kararını “şaşkınlıkla öğrendiğini” ifade ederek, mümkün olan en kısa sürede bu konuyu görüşmek istediğini kaydetmişti.

İtalya’ya Akdeniz’i geçerek ulaşan düzensiz göçmen sayısında önceki yıllara göre bir artış söz konusu. İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ülkeye bu yıl 1 Ocak-26 Eylül döneminde tekneyle gelenlerin toplam sayısı 133 bin 139 olurken, 2022’de aynı dönem için bu sayı 69 bin 908 olarak kayıtlara geçmişti. (aa,c)