Almanya’da 372 Bin Kişi Evsiz

Almanya’da 372 Bin Kişi Evsiz

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da resmi verilere göre evsizlerin sayısının 372 bin olduğu bildirildi.

Almanya’da Federal İstatistik Dairesinin en son 31 Ocak 2023’te açıkladığı verilere göre, yerel yönetimlerin çeşitli barınma alanlarına yerleştirdiği evsizlerin sayısı 372 bin 60 olarak kayıtlara geçti. Bu sayının içinde savaştan dolayı kaçan yaklaşık 130 bin Ukraynalı da yer alıyor.

[post-refarans id=”48491″ taraf=”sol”]

Barınma sağlanan evsizlerden yüzde 31’ini çocuklu çiftlerin, yüzde 29’unu bekarların, yüzde 16’sını tek başına çocuk yetiştirenlerin ve yüzde 3,6’sını çocuksuz çiftlerin oluşturduğu bilgisi paylaşıldı.

En fazla evsiz Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin, 84 bin 690 kişiyle en fazla evsize barınma sağlandığı bildirilen açıklamada, bu eyaleti 76 bin 510 kişiyle Baden-Württemberg ve 39 bin 375 kişiyle başkent Berlin’in izlediği belirtildi. Bu verilerin arkadaşlarının veya tanıdıklarının yanında kalanlar veya herhangi bir konaklama yeri olmadan sokakta yaşayan evsizleri kapsamadığı kaydedildi.

“Uygun fiyatlı konut arayanların sayısı fazla”

Almanya’da Evsizlere Yardım Derneği (BAGW) Başkanı Werena Rosenke, arkadaşlarının veya tanıdıklarının yanında kalanlar ve herhangi bir konaklama yeri olmadan sokakta yaşayan evsizleri kapsaması için Federal İstatistik Dairesinin verilerine yaklaşık 90 bin kişinin daha eklenmesi gerektiğini söyledi.

Rosenke, geçen yıl yapılan araştırmada sokakta yaklaşık 38 bin evsizin yaşadığının ifade edildiğini belirterek, “Biz ise 40 ile 45 bin arasında insanın evsiz olarak sokaklarda yaşadığını varsayıyoruz.” dedi.

Sokakta yaşayan 3 kişiden 1’i Alman vatandaşı değil

Sokakta yaşayan evsizlerin 3’te birinin Alman vatandaşlığının bulunmadığına dikkati çeken Rosenke, “Bunların arasında Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa’daki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinden gelenler var. Alman vatandaşlığı olmayan ve sokaklarda evsiz yaşayan insanların çoğunun geldikleri ülkeler bunlar.” şeklinde konuştu.

Rosenke, BGAW’nin toplam evsizlerin sayısına ilişkin tahmini verileri kasım ayında açıklayacağı bilgisini paylaşarak, son tahminin 2020’de yapıldığını, evsizlerin toplam sayısının 420 bin olarak verildiğini bildirdi.

Evsiz sayısı her geçen gün artıyor

Werena Rosenke, özellikle yerel yönetimler tarafından barınma alanlarına yerleştirilen evsizlerin sayılarında ciddi artış olduğunu belirterek, bunun da önemli ölçüde Ukrayna’daki savaştan kaçanlarla ilgili olduğunu ancak Afganistan, Irak ve Suriye’den kaçanların da evsizlerin önemli bölümünü oluşturduğunu anlattı.

En önemli etken konut maliyetlerinin yüksek olması

Almanya’da evsizlerin sayısının artmasındaki en büyük sorunun uygun fiyatlı konut eksikliği olduğuna işaret eden Rosenke, “Özellikle de en fazla evsizin bulunduğu metropollerde konut maliyetleri artmaktadır. Uygun fiyatlı ve sosyal konut eksiği var.” dedi. Rosenke, kira sözleşmeleri iptal edilen ve geliri iyi olmayanların da uygun fiyatlı konut bulma sıkıntısı yaşadıklarına işaret etti.

Evsizlere karşı ön yargılı olunduğuna dikkati çeken Rosenke, “Uygun fiyatlı konut arayanların sayısı fazla. Bunların arasında işi olanlar da var. Evsizler, bir evi kiralamak için sıraya girdiklerinde kuyruğun en sonunda yer alıyorlar. Bu, büyük bir sorun.” şeklinde konuştu. (aa,c)