Almanya’da Eyalet Seçimleri Sonuçlandı: AfD’nin Yükselişi Devam Ediyor!

Almanya’da Eyalet Seçimleri Sonuçlandı: AfD’nin Yükselişi Devam Ediyor!

Almanya’nın Hessen ve Bavyera eyaletinde düzenlenen seçimlerin galibi Hristiyan Demokratlar oldu. Aşırı sağ parti AFD, Batı Almanya’daki en iyi sonucunu elde etti.

Almanya’nın Hessen ve Bavyera eyaletlerinde gerçekleşen seçimlerin sonuçları açıklandı. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi Bavyera’da, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ise Hessen’de birinci parti oldu. Başbakan Scholz’un partisi olan Sosyal Demokratlar (SPD) ise oy kaybetti. Yeşiller ve FDP de kayıplar yaşarken, AfD Batı Almanya’daki en iyi sonucunu elde etti.

CDU Her İki Eyalette de Birinci Parti

CDU, uzun yıllardır iktidarda olduğu Bavyera’da 2018 seçimlerinde elde ettiği yüzde 37 oy oranını korudu. Hessen’de ise oylarını 7,6 puan artırarak yüzde 34,6’ya yükseldi. Bu sonuçlarla CDU, her iki eyalette de birinci parti oldu.

SPD’den rekor düşüş

Seçimlerin mağlubu olarak kabul edilen parti, rekor bir kayıp yaşayan Başbakan Scholz’un partisi Sosyal Demokratlar oldu. Alınan sonuçlar, seçmenler tarafından koalisyon hükümetine yönelik bir hesaplaşma olarak değerlendiriliyor. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Hessen’de Eyalet Başbakanı Adayı olmasına rağmen oylarında 4,7 puanlık bir düşüş yaşayarak yüzde 15,1 oy aldı. Bavyera’da ise SPD, yüzde 8,4 oy oranıyla beşinci parti konumuna geriledi.

“Bu, eyalet düzeyinde bir oylama sonucuydu”

SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert, tüm koalisyon partilerinin kötü bir sonuç elde ettiğini belirtti. Bundesinnenministerin olan SPD’li Nancy Faeser için önümüzdeki günler zorlu olabilir. Hessen’de başkanlık yarışına katılan Faeser’in ikna edici bir performans sergileyememesi ile ilgili ise Kühnert, “Nancy Faeser’in arkasındayız ve bunu, çalışmaları nedeniyle yapıyoruz. Sonuçların kendisinin ve diğer parti liderlerinin de otoritesini zedelemediğini söyleyebilirim. Bu, eyalet düzeyinde bir oylama sonucuydu.” diye kaydetti.

AfD’nin Yükselişi Devam Ediyor

Almanya’da aşırı sağın yükselişi ise durdurulamıyor. Aşırı sağcı AfD, Hessen’de oylarını 5,3 puan artırarak yüzde 18,4 oy oranıyla ikinci sıraya yükseldi. Bavyera’da ise 4,4 puanlık oy artışıyla yüzde 14,6 oy aldı. AfD liderlerinden Alice Weidel, partisinin başarısının arkasında yürütülen politikaların olduğunu belirterek, “Politikalarımız bizi haklı çıkarıyor.” dedi.

“seçmenler hükümetin yasakçı politikalarını reddetti”

AfD, seçmenlerin partisine yönlendiren başlıca konunun göç olduğu ve bu konuda aldıkları tutumun seçim sonuçları ile doğrulandığını ifade etti. Weidel ayrıca partisinin rekor sonuçları hakkında konuşarak, seçmenlerin Federal Hükümet’in “yasakçı politikalarını” reddettiklerini belirtti.

Koalisyon Görüşmeleri Önümüzdeki Hafta Başlayacak

Her iki eyalette de tek başına hükümet kurma şansı bulunmuyor. Seçim öncesi tüm partiler, aşırı sağcı AfD ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamışlardı. Koalisyon görüşmelerinin önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor.(bb)