“HASENE, Depremzedeleri Hiç Yalnız Bırakmadı”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti. Türkiye’de yaşanan depremin yaraları hâlâ taze; Suriye’de ise hem depremin hem de savaşın izleri derin. Ancak bu zorlu zamanlarda, umut ve dayanışma eli Hasene ile uzanmaya devam ediyor. Geçen bir yılın ardından depremin yıl dönümünde sahada olan Hasene International Başkanı Bekir Altaş ile konuştuk.

Türkiye’de yaşanan depremin yaraları hâlâ taze; Suriye’de ise hem depremin hem de savaşın izleri derin. Ancak bu zorlu zamanlarda, umut ve dayanışma eli Hasene ile uzanmaya devam ediyor. Geçen bir yılın ardından depremin yıl dönümünde sahada olan Hasene International Başkanı Bekir Altaş ile konuştuk.

HASENE 6 Şubat’ta yaşanan depremin ardından ilk andan beri bölgede idi. Ayrıca Suriye’nin Azez bölgesinde yoğun bir yardım çalışması yürüttünüz ve kalıcı projeler de yürütmektesiniz. Bu süreçte neler yaşandı, bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Evet, son bir yıl içinde Türkiye’deki deprem bölgesinde ve Suriye’nin Azez bölgesinde yoğun bir yardım çalışması yürüttük. Deprem sonrası ilk yıl, hızlı bir şekilde konteyner kentimizi kurduk ve depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandık. Sağlık hizmetleri, barınma ve gıda temini, günlük yaşama dair konularda mobil ekiplerimizle sürekli olarak çalıştık. HASENE olarak aslında deprem bölgesini hiç yalnız bırakmadık.

Yardım çalışmalarınızın odak noktası neydi ve bu süreçte en büyük zorluklar nelerdi?

Malumunuz depremin etkileri sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da derinlemesine hissedildi. En büyük zorluklardan biri, sadece fiziksel ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda psikolojik destek sunmak oldu. İnsanlar, sevdiklerini kaybetmenin ve yıkılan evlerini görmelerinin yarattığı şok ve çaresizlikle başa çıkmakta zorlandılar. Bu nedenle odak noktamız, depremzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak kadar onlara moral ve manevi destek sağlamak da oldu.

Peki, Suriye’deki yardım çalışmalarınız nasıl ilerliyor?

Suriye’deki çalışmalarımız da oldukça önemli. Orada, uzun yıllardır süren savaşın etkileriyle mücadele eden insanlara destek olmaya çalışıyoruz. Türkiye merkezli deprem bu coğrafyayı da derinden sarstı. Bir yıldır yürüttüğümüz hızlı çalışma ile Azez bölgesindeki Hasene Suriye Köy Kompleksi projelerimizde, barınma, eğitim, sağlık ve gıda gibi alanlarda yardımlarımızı sürdürüyoruz. Dile kolay; proje kapsamında 65 metrekarelik 108 konuttan, 750 kişilik camiden, 22 derslik bir okuldan, aynı zamanda 75 kişilik bir ana okulundan ve sağlık ocağı ile binlerce kişinin faydalanabileceği su kuyularını içeren bir köy kompleksinden bahsediyoruz.

Suriye Hasene Köyü

Projenin temeli 5 Ekim 2023 tarihinde atıldı. 2024 Aralık ayında bitirmeyi planlıyoruz inşallah. Proje şu an %35’lik bir aşamada. Dairelerin 9 Blok kaba inşaatı bitmek üzere, okullar ve caminin temel işlemlerine bu hafta başlandı. Su kuyusu sondaj işlemleri devam ediyor. Kanalizasyon hattı döşendi, yolu yapıldı, güvenlik duvarları örüldü. Önümüzdeki süreçte ise projenin aynı arsadaki devam projesi çalışmaları tamamlanacak.

Anlattıklarınızdan hareketle HASENE’nin var olmasının, dünyadaki acıların hafiflemesine yardımcı olduğunu görüyoruz. Çok kapsamlı bir çalışma alanınız var. Son olarak, gelecek planlarınız hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Tabii, gelecek planlarımız arasında, deprem ve savaş gibi acil durumlara hızlı bir şekilde müdahale etmeye devam etmek var. Ayrıca, uzun vadeli iyileşme ve rehabilitasyon projelerine odaklanarak, bu bölgelerdeki insanların hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Ancak bu sürecin uzun soluklu bir çaba gerektireceğini unutmamak önemlidir.