Berlin’de Yere Çöp Atanlara 85 Bin Euro’ya Kadar Rekor Cezalar Geliyor

Berlin’de Yere Çöp Atanlara 85 Bin Euro’ya Kadar Rekor Cezalar Geliyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de çevreyi kirletenlerle ilgili cezalar ağırlaştırılıyor. Yeni düzenleme ile dışarıya çöp atanların cebi yanacak.

Almanya’nın başkenti Berlin’de çevre bilincini güçlendirmek ve çevreyi kirleten davranışlara karşı daha sert tedbirler almak amacıyla dışarıya çöp atanlara yönelik cezalar önemli ölçüde artırılıyor. Yeni ceza kataloğu kapsamında, eski lastiklerden sigara izmaritlerine kadar her türlü çöpün cezası ağırlaştırılıyor.

“bu son derece gerekli bir durum”

Yeni ceza kataloğunu hazırlayan Hristiyan Demokratlar Partisi (CDU) fraksiyonundan Milletveki Lars Bocian, yeni düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bocian, “Cezalar kasıtlı olarak ağırlaştırıldı ve bu son derece gerekli bir durum.” diye kaydetti. Yakın dönemde söz konusu ceaz kataloğunun hem Parlamento hem Senato’da ele alınacağı aktarıldı.

geçen yıl temizlemeye 12 milyon euro harcandı

Lars Bocian, her yıl milyonlarca Euro’nun yasa dışı çöp atıklarının temizlenmesine harcandığını vurguladı. Bu giderlerin geçen yıl 12 milyon Euro civarına ulaştığı tahmin ediliyor.

katalogda yeni çöp cezaları da yer alacak:

► Çöp torbası: Her biri için 500 Euro

► 100 kiloya kadar inşaat molozu: 25 bin Euro, her ek 100 kilo için 22 bin Euro

► 100 kiloya kadar ticari atık: 25 bin Euro, fazlası için her 100 kilo başına 16 bin 500 Euro

► Tehlikeli inşaat atıkları (asbest gibi) için 65 bin Euro, fazlası için her ek 100 kilo başına 45 bin 000 Euro

karışık çöp atanlara 75 bin euro ceza

Yeni kataloğa göre ayrıca dışarıya karışık çöp atanlar 75 bin Euro, bunu tekraren yapan kişiler ise 85 bin Euro cezaya çarptırılacak. Toplanan para ile örneğin, çevreyi kirletenleri bulmak üzere özel dedektiflerin işe alınacağı da gelen bilgiler arasında.

cezalar talimatı veren kişiye de aktarılabilecek

Ayrıca hayvanları korumak amacıyla bilindik çöp atılan yerler kameralar ile izlenecek. Yeni katalogda cezaların, şirketlere, talimatı veren yöneticilere veya müşterilere aktarılabilme imkanı da vurgulandı.(bb)