Başbakan Scholz: Asgari Ücret 15 Euro Olsun

Başbakan Scholz: Asgari Ücret 15 Euro Olsun

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ülkede asgari ücretin önce 14, sonra da 15 Euro’ya çıkarılmasını istedi. Muhalefet karşı çıktı.

Almanya Federal Başbakanı Olaf Scholz asgari ücrete yapılan zamlara ilişkin medyaya yaptığı açıklamada asgari ücretin 15 Euro’ya çıkarılması taraftarı olduğunu açıkladı. Scholz bu açıklaması ile büyük tepki çekti.

Başbakan Scholz asgari ücretin önce 14, sonra 15 Euro’ya çıkarılmasının açıkça taraftarı olduğunu açıkladı. Scholz asgari ücret komisyonunu da eleştirdi. Scholz komisyondaki işveren temsilcilerinin asgari ücrette çok küçük bir artış için çabaladıklarına dikkat çekti.

12 Euro 41 Cent, En Büyük Maaş Artışı Oldu

Scholz, asgari ücretin bu sene 12 Euro 41 Cent’e çıkarılmasını “Düşük ücretli sektörlerdeki çalışanlar için yıllardır en büyük maaş artışı” olarak tanımladı. Scholz asgari ücretin artırılmasının iş kaybına yol açacağı yönündeki iddiaların da asılsız olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Muhalefetteki Hristiyan Demokratlar (CDU) Karşı Çıktı

Scholz’a ilk tepkiyi muhalefetteki Hristiyan demokratlar (CDU) verdi ve Schloz’un bu önerisini, asgari ücret komisyonuna siyasi müdahale olarak değerlendirdi.

Scholz’un 15 Euro’luk asgari ücret önerisine karşı aynı suçlamayı işveren temsilcileri de yaptı. CDU ve CDU ve işveren temsilcileri Scholz’u Asgari Ücret Komisyonu’nun bağımsızlığına müdahale etmekle suçladı.

“Asgari Ücrete 15Euro İstemek Siyasi Açık Artırma Rekabeti”

CDU’lu Milletvekili ve Orta Ölçekli İşletmeler Sendikası (MİT) Başkanı Gitta Connemann bu teklifiyle Scholz’u, “Siyasi açık arttırma rekabetinde zirve” yapmakla suçladı ve teklifi “ücret belirlemenin siyasallaştırılması” olarak değerlendirdi.

“Siyaset Asgari Ücrete Karışırsa Komisyona Gerek Kalmaz”

İşverenler Sendikası (BDA) Başkanı Rainer Dulger de eleştiriye katıldı. Dülger, Scholz’un önerisini asgari ücret müzakerelerinin basın aracılığıyla yapılması oarak değerlendirdikten sonra bu durumda Asgari Ücret Komisyonu’nun derhal feshedilebileceğini ileri sürdü.