Almanya’da Kış Lastiği Düzenlemesi: Yeni Dönem Başladı

Almanya’da Kış Lastiği Düzenlemesi: Yeni Dönem Başladı

Almanya’da kış lastiği noktasında yeni düzenlemeler devreye girdi. Artık kışın yalnızca Alpine sembolü taşıyan lastikler kullanılabilecek.

Almanya’da 1 Ekim itibarıyla yeni kış lastiği düzenlemesi kapsamında kış şartlarında yalnızca “M+S” (çamur ve kar) işareti taşıyan lastikler geçerliliğini kaybetti. Buna göre bu işaretin yanı sıra Alpine sembolü zorunlu oldu. Buna karşılık Alpine sembolü taşımayan lastikler, sürücüleri 100 Euro’ya kadar cezaları beraberinde getirebilecek.

Yeni Düzenlemede Trafik Cezaları:

  • Yanlış lastik kullanımı: 60 Euro, 1 puan
  • Diğer sürücüleri engelleme: 80 Euro, 1 puan
  • Diğer sürücüleri tehlikeye atma: 100 Euro, 1 puan

Daha önce, 2018 yılından önce üretilen “M+S” işareti taşıyan kış ve dört mevsim lastikleri kabul ediliyordu. 1 Ocak 2018 itibarıyla ise üretilen tüm dört mevsim ve kış lastiklerinin Alpine sembolü taşıması zorunlu kılınmıştı.

Yedi Yaşından Büyük Lastikler

Yürürlüğe giren yasa kapsamındaki yeni kurallara, özellikle Ocak 2018’den önce üretilen yedi yaşından büyük lastikler tabi olacak. Bu lastikler satışta olmasa da, araçlarda hala bulunabiliyor. Lastiklerin yaşı ve üretim tarihi, lastiğin yan tarafındaki DOT bilgisine bakılarak öğrenilebiliyor.

Hava Şartlarına Bağlı Kış Lastiği Zorunluluğu

Almanya’da mevcut olan hava şartlarına bağlı kış lastiği zorunluluğu söz konusu. Buna göre don, karlı, ıslak karlı, buzlu veya kırağı zeminlerde uygun lastiklerin kullanılması zorunlu hale geliyor. Ancak, birçok eski kış ve dört mevsim lastiği, artık bu koşullar altında geçerli değil.(bb)