Almanya’da Korkutan Araştırma: Çocuklar Kısırlaştırılıyor Mu?  

Almanya’da Korkutan Araştırma: Çocuklar Kısırlaştırılıyor Mu?  

Hollanda’da yapılan bir araştırma, çocukların plastik su şişelerinden tehlikeli kimyasalların sıvıya karıştığını ortaya koydu.

Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.V.), özellikle bebek ve çocuklar için kullanılan plastik biberon/su şişelerinde zararlı maddeler konusunda ebeveynleri uyardı.

Araştırma Sonuçları: 39 Şişenin 22’sinde Tehlikeli Madde

Hollandalı Tegengif Vakfı tarafından yapılan araştırmada, plastik çocuk su şişelerinde bulunan diisobütilftalat (DIBP) adlı maddenin, şişenin içindeki sıvıya karıştığı tespit edildi. Yapılan testte 39 su şişesi incelendi ve bu şişelerin 22’sinde bu zararlı maddenin sıvıya geçtiği ortaya çıktı.

DIBP Nedir ve Neden Tehlikeli?

Plastiğin esnek olmasını sağlamak için kullanılan DIBP maddesinin, hormon benzeri özellikler taşıdığından, üremeyi olumsuz etkileyebileceği aktarıldı. Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği, bu madde konusunda ebeveynleri uyararak, DIBP’nin günlük yaşamda kullanılan plastik ürünlerde bulunan yüzlerce kimyasaldan sadece biri olduğunu vurguladı.

Kimyasal Maddeler Günlük Hayatta Tehlike Saçıyor

Araştırmada ayrıca DIBP dışında birçok bilinmeyen kimyasal madde de tespit edildi. DIBP’nin AB’de kullanımına ancak özel izinle müsaade ediliyor, bu nedenle sadece belirli ürünlerde bulunmasına izin veriliyor.

Çocukları Bu Tehlikeden Nasıl Korumalı?

Uzmanlar, bu tür risklerden korunmak için ebeveynlerin plastik ürünlerden tamamen kaçınmalarını öneriyor. Özellikle çocuklar için paslanmaz çelikten yapılan içme şişeleri tavsiye ediliyor. Paslanmaz çelik şişeler, hem hafif hem de kırılma riski olmayan ve araştırmalara göre zararlı kimyasallar içermeyen güvenli bir alternatif olarak öne çıkıyor.(bb)