Almanya’da Ortalama Maaş 2024 Yılında Ne Kadar?

Almanya’da Ortalama Maaş 2024 Yılında Ne Kadar?

Almanya’da çalışanların 2024 yılı için ortalama maaşı yıllık 45 bin 358 Euro olarak kaydedildi. Bu, aylık 3 bin 780 Euro’ya denk geliyor.

Almanya’da ortalama maaş 2024 yılında ne kadar sorusu ile ilgili Alman Emeklilik Sigortası bir bilgi yayımladı. Bu bilgi, Almanya İstatistik Ofisi’nin (Statistisches Bundesamt) verilerine dayanarak açıklanırken, mevcut durumda kesin olarak doğrulanmamış geçici bir değer olarak sunuldu.

Almanya’da Ortalama Maaş 2024 Yılında Aylık 3 Bin 780 Euro

Buna göre, 2024 yılı itibarıyla Almanya’da emeklilik sistemine katkı sağlayan vatandaşların yıllık ortalama geliri 45 bin 358 Euro olarak hesaplandı. Bu miktar, aylık yaklaşık 3 bin 780 Euro’ya denk geliyor.

Kesintiler İle Birlikte Belirgin Ölçüde Düşüyor

Ancak bu brüt gelirden, gelir vergisi ve sosyal güvenlik primleri gibi kesintiler yapılıyor. Bu kesintilerden sonra net maaş belirgin ölçüde düşüyor. Söz konusu ortalama maaş, finans sektörünün önde gelene web sitelerinden “Finanzfluss” tarafından hazırlanan bir maaş sınıfı tablosuna göre üst orta sınıfa dahil oldu.

Emeklilikte Şartlar Daha da Zorlaşıyor

Emeklilik döneminde ise şartlar genellikle daha zorlayıcı oluyor. Buna göre çalışma hayatı boyunca hiç çalışmamış ya da yeterli prim ödememiş olan vatandaşlar, yalnızca temel emeklilik (“Grundrente”) alabiliyor. Bu durumda olan birçok emekli, aldıkları maaşla geçinmekte zorluk yaşıyor. Özellikle üst sınıfa dahil edilen bazı emekliler bile, mevcut gelirlerinin yaşam maliyetlerini karşılamaya yetmediğini belirtiyor.(bb)