Türkiye’ye Seyahat Kararsızlığı Tepki Topluyor: Protesto Edeceğiz!

Türkiye’ye Seyahat Kararsızlığı Tepki Topluyor: Protesto Edeceğiz!

AB’nin üçüncü ülkelere seyahat kısıtlamasını sürdürmek istemesi tepki topladı. Turizm ve seyahat acenteleri Almanya çapında gösteriler planlıyor.

Avrupa Birliği, koronavirüs salgını nedeniyle birlik ülkeleri arasındaki seyahatleri kaldırırken, Türkiye gibi üçüncü ülkelere olan seyahatle ilgili kesin bir açıklama yapmadı. Birliğin bu kararı turizmciler ve Türkiye’ye gitmek isteyen turistlerle Avrupalı Türkler arasında tepki meydana getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson Cuma günü yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin neredeyse tamamının 15 Haziran’da sona erecek olan “üçüncü ülkelere seyahat kısıtlamasının uzatılması” yönünde görüş bildirdiğini ifade etmişti.

Johansson, “Temmuz başından itibaren kademeli olarak (yabancıların) AB ülkelerine seyahat kısıtlamasının kaldırılmasını değerlendirmeliyiz.” dedi. Johanson’un bu ifadesi, başta Almanya olmak üzere 18 Haziran’dan itibaren Avrupa’dan Türkiye’ye havayolu ile gidecek olan yolcuları endişelendirdi. Ancak, gerek komisyonun gerekse Almanya gibi ülkelerin, üçüncü ülkelerden gelişlerle ilgili endişelerine rağmen, dışarıya seyahatleri engellemek istemedikleri şeklinde de yorumlar yapılıyor.

TURİZMCİLER TEPKİLİ: PROTESTO GÖSTERİLERİ YAPACAĞIZ

Bu arada, AB ülkeleri dışındaki ülkelerle ilgili belirsizliğin yaşandığı Almanya’da turizmciler hükümete tepkili. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi önünde eylem yapan turizmcilere şimdi de Türkiye kökenli turizmciler katılıyor.

Avrupa Türk Seyahat Acenteleri Birliği (COOP TRR) Almanya’nın seyahat uyarısını kaldıracağını açıkladığı ülkeler arasında Türkiye’nin yer almamasına tepki gösterdi. COOP TRR Başkanı Cumhur Sefer, kararsızlıktan, Alman turistlerin yanı sıra Türkiye’de yakınlarını ziyaret etmek isteyen yaklaşık 3,5 milyon Türkiye kökenlinin de etkilendiğini, 12 Haziran’a kadar sorunun çözülmemesi halinde gösteri yapacaklarını bildirdi.

Almanya’nın en büyük turizm işletmeleri ile Almanya Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) de Türkiye’ye turistik seyahatlerin başlaması gerektiğini açıklamıştı. Alman hükümetinin turizm sorumlusu: Almanya Hükümeti’nin Turizm Sorumlusu Thomas Bareiß da “Türkiye’de yaz tatili için iyimseriz.” demişti. (ib/aa)