Gündem

TBMM Komisyonu’ndan STK’lara Ziyaret

TBMM Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Alt Komisyonu üyelerinden oluşan heyet, Almanya’nın Köln şehrindeki Türk sivil toplum kuruluşlarının genel merkezlerini ziyaret etti.
21 Şubat 2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Alt Komisyonu üyeleri Köln’de genel merkezleri bulunan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Uluslararası Demokratlar Birliği (UID), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü (ABK), Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu KRV 1. Bölge, Maarif Vakfı Avrupa ve Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) yöneticileriyle görüştü. Heyet daha sonra, Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu resmî konutunda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

“GÖRÜŞMELER VERİMLİ GEÇTİ”

TBMM Dışişleri Komisyonu Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Alt Komisyonu Başkanı Zafer Sırakaya, temaslarının çok verimli geçtiğini ifade etti. Birinci neslin Avrupa’ya gelen, ikinci neslin Avrupa’da yaşayan, üçüncü neslin ise Avrupalı Türk toplumu hâline geldiğini söyledi. Avrupa’daki Türk toplumunun öncelikli konuları arasında anadil Türkçe ve eğitim konularının olduğunu gözlemlediklerini vurgulayan Sırakaya, burada kendilerine iletilen sorunları gerek TBMM gerekse ilgili birimlere sunarak çözüm bulunmasına katkı sunacaklarını bildirdi.

“GÖREVİMİZ ÇÖZÜM ÜRETMEK”

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, görevlerinin burada vatandaşlarla bire bir temas kurmak, Alman makamlarıyla ve siyasilerle de görüşüp iletişim sorunlarını belirleyip çözüm üretmek olduğuna işaret etti. MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin içinde yer aldıkları komisyonun yurt dışında yaşayan Türkler için kurulmasını çok önemsediklerini belirterek, yeni bir komisyon olarak gerek Türklerin yaşadığı ülkelerde gerekse Türkiye’de çok önemli işlevleri yerine getireceğine inandıklarını söyledi.

“ÜÇÜNCÜ NESİL 150 KELİME TÜRKÇEYE SAHİP”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise dil sorununa dikkat çekti. Milletvekili, Avrupa’daki üçüncü neslin 150 kelimeden fazla Türkçeye sahip değil. Gençler kendi kültürünü yaşamıyor ve dilini unutma seviyesine gelmiş. Komisyon olarak bu sorunun çözülmesi için birlik ve beraberlik içinde elimizden gelen tüm çabayı göstermeliyiz.” diye konuştu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş