Toplum

Fransa’da “İşsizlik Reformu”nda Yeni Gelişme

Fransa'da 1 Kasım'da baylaşan ve ikinci değişikliğin 1 Nisan'da yürürlüğe girmesi öngörülen "işsizlik reformu" 1 Eylül'e ertelendi.
02 Nisan 2020

Fransa’da 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren yürülüğe girmesi öngörülen işsizlik maaşıyla alakalı reform yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle 1 Eylül’e ertelendi. Öte yandan mart ayında işsizlik parası alma hakkı bitenler için de süre nisan sonuna uzatıldı. Böylece bu kişilerin 1 ay daha maaş almaları sağlanacak.

Hükümetin hazırladığı reforma göre işsizlik ödeneği için baz alınan günlük referans ücreti (salaire journalier de référence – SJR), artık son on iki ay boyunca elde edilen gelirin bu dönemdeki çalışma günlerine bölünmesiyle hesaplanmayacak. Bundan sonra, on iki değil son yirmi dört ay üzerinden ve sadece çalışılan değil çalışılmayan günler de dikkate alınarak hesabı yapılacak. Birinci ve ikinci yıl arasında yapılan ortalama temel alınacak, bu da pek çok kişinin maaşında düşüş yaşamasına yol açacak.

Şartlar Ağırlaştırıldı

Eylül ayına ertelenen yeni reform paketi, kasım ayında başlayan reformun devamı niteliğindeydi. Öncesinde son yirmi sekiz ay içerisinde dört ay çalışmışlık yeterli oluyorken, kasım’da yapılan değişiklikle son yirmi dört ay içerisinde en az altı ay çalışmışlık şartı getirilmişti. Ayrıca işsizlik maaşı alırken önceden en az bir ay çalışmışlık süresi işsizlik maaşını uzatmak için yeterli oluyorken, artık işsizlik maaşı sürecini uzatmak için gereken çalışmışlık süresi altı aya uzatıldı. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş